Wat is het verschil tussen de ooglaserbehandelingen?

Tussen de ooglaserbehandelingen zitten verschillen. Verschillen in de gebruikte techniek, het herstel en de eigenschappen van de ooglaserbehandelingen. Lees hier alles over de verschillende technieken, het herstel, wanneer je weer aan het werk kunt en welke ooglaserbehandeling geschikt is bij welke sterkte.

Verschil ooglaserbehandelingen

Het verschil tussen ooglaserbehandelingen zit hem vooral in de manier waarop het epitheel wordt verwijderd en al dan niet wordt teruggeplaatst. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van jouw hoornvlies aangepast, zodat het licht weer op de juiste wijze wordt gebroken. Het hoornvlies bestaat uit vijf lagen, bij het laseren wordt alleen de eerste laag van het hoornvlies tijdelijk verwijderd (het epitheel). Er zijn grofweg twee technieken voor ooglaseren.

Opbouw van het hoornvlies

Twee technieken van ogen laseren

Er zijn grofweg twee methodes om ogen te laseren:

1. Bij de eerste methode wordt de epitheellaag verwijderd, dit is de PRK ooglaserbehandeling. Dit kan geheel computergestuurd door de laser (TransPRK) of handmatig met een alcoholoplossing (Lasek). Daarna past de oogarts met behulp van onze high tech laser de bolling van jouw hoornvlies minutieus aan. Na de behandeling groeit het epitheel binnen 3 tot 4 dagen weer vanzelf dicht. Dit dichtgroeien kun je ervaren als een vervelend gevoel. Een beetje alsof er wat zand in je ogen is gekomen.

2. Bij de tweede methode (IntraLASIK Femtosecond) wordt een flapje gemaakt in het epitheel. Dit flapje wordt door een specifieke laser gemaakt en blijft aan één zijde vastzitten. Vervolgens wordt dit flapje net zoals de bladzijde van een boek omgeslagen. Daarna wordt de bolling van het hoornvlies minutieus gecorrigeerd. Ten slotte wordt het hoornvliesflapje weer terug geplaatst. Deze methode kenmerkt zich door een heel snel herstel en zeer weinig ongemak.

Verschil herstel ooglaserbehandelingen

Het herstel van de TransPRK, IntraLASIK Femtosecond en de Lasek/PRK ooglaserbehandeling is verschillend. Dit is overzichtelijk weergegeven in onderstaand schema.

INTRALASIK FEMTOSECTRANSPRKLASEK / PRK
Kans op wazig zicht4-5 uur2-5 dagen2 tot 3 weken
Zicht is optimaal1 week tot 3 maanden2 weken tot 3 maanden2 weken tot 3 maanden
NapijnIn de eerste uren na de behandeling kan lichte pijn worden ervaren2-5 dagen lichte napijn3 tot 5 dagen matige napijn
Weer aan het werk1-2 dagen6-7 dagenVanaf 7 dagen

TransPRK

De TransPRK is de meest gekozen behandeling. Het is een minimaal invasieve all-laser behandeling. De hersteltijd van een TransPRK is iets langer dan de IntraLASIK Femtosecond methode, maar uiteindelijk is je oog sterker doordat er geen flap is gemaakt. Een ander voordeel is dat er minder pijn na de ingreep wordt ervaren t.o.v. de Lasek/PRK methode.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

Wij voeren de ooglaserbehandelingen aan het einde van de week uit, waardoor je in het weekend genoeg tijd hebt om te herstellen. Na een TransPRK behandeling kun je de week erop weer aan het werk.

IntraLasik Femtosecond

De IntraLASIK Femtosecond ooglaserbehandeling is 100% mesvrij. De computergestuurde laser maakt het flapje en voert de ooglaserbehandeling uit. Van alle behandelingen wordt bij deze ooglaserbehandeling de minste napijn ervaren. Het voordeel van de IntraLasik behandeling is dat je alweer snel aan het werk kunt. Bij een FemtoLasik behandeling kun je maandag prima weer aan de slag.

Lasek/PRK

Bij de Lasek ooglaserbehandeling wordt het epitheel handmatig verwijderd met een alcoholoplossing. Daarna past de laser het hoornvlies aan. Het herstel bij een Lasek-behandeling duurt gemiddeld iets langer dan bij een IntraLASIK Femtosecond en/of TransPRK behandeling. Ook wordt er meer napijn ervaren bij deze ooglaserbehandeling. Het voordeel van deze behandeling is dat het uitgevoerd kan worden bij:

  • een dun hoornvlies
  • droge ogen
  • een lage sterkte
  • een verhoogd risico op oogletsel

Lees meer over het verschil tussen Lasek en Lasik.

Eigenschappen ooglaserbehandelingen

Een ooglaserbehandeling kan bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), astigmatisme (cilinderafwijking) en ouderdomsverzienheid (presbyopie) corrigeren. De voorwaarden is wel dat je sterkte tussen de -10 en +4 ligt. Daarnaast kun je in onderstaand schema zien welke behandelmethode geschikt is voor jouw sterkte.

INTRALASIK FEMTOSECTRANSPRKLASEK / PRK
Oogsterktes-10 tot +4-1 tot -8-8 tot +4
CilindersterktesTot 6Tot 4Tot 6
Volledig computergestuurdJaJaNee
No-touch methodeNeeJaJa
Hersteltijd4 tot 5 uur2 tot 5 dagen3 tot 5 dagen
FlapjeJaNeeNee