Wat zijn de risico's bij het ooglaseren?

Dankzij de hypermoderne techniek en de vele testen die voorafgaand aan een operatie gedaan worden, zijn de complicaties die kunnen optreden bij een ooglaserbehandeling nog maar zeldzaam. Maar, net zoals dat voor iedere medische ingreep geldt, geldt ook voor de refractiechirurgie (oogheelkunde) dat er risico’s aan een behandeling verbonden zijn.

Bij Vision Ooglaseren maken wij complicaties na de ooglaserbehandeling gelukkig zelden mee. Wij vinden het echter wel belangrijk dat je de meest voorkomende risico’s en complicaties kent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Risico’s ooglaseren:

 • Over- of ondercorrectie
  Gewoonlijk is dit te verhelpen door middel van een tweede laserbehandeling, als de dikte van het hoornvlies dat toelaat. Het kan ook voorkomen dat er een niet te behandelen reststerkte overblijft, maar dit is erg uitzonderlijk.
 • Infecties
  Na de behandeling krijgen patiënten antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken. De kans op infecties is daardoor slechts 1 op de 4000.
 • Droge ogen
  Doorgaans verdwijnen deze na 3-6 maanden. Gedurende de eerste maanden gebruiken patiënten kunsttranen om droge ogen te verminderen.
 • Het zien van halo’s of schitteringen rond lichtbronnen
  Dit verschijnsel doet zich gewoonlijk ’s nachts voor en verdwijnt doorgaans na enige tijd. Indien nodig, is het mogelijk dit probleem met pupilvernauwende oogdruppels te behandelen. Als het probleem zich blijft voordoen, kan dit in meer of mindere mate het ’s nachts rijden bemoeilijken.
 • Flapcomplicaties
  Denk aan: striae (kreukels) en verplaatsing van de flap. Het flapje kan dan weer worden teruggeplaatst. Als er sprake is van een onvolledige flap, moet de behandeling op een later tijdstip worden uitgevoerd. De kans op flapcomplicaties is slechts 1 op 500.

Na de behandeling krijgen patiënten altijd medicatie en leefregels mee. Door opvolging van deze regels wordt de kans op deze complicaties tot een minimum beperkt. Lees meer over: de controles na de ooglaserbehandeling en het herstel na ooglaseren.