Wat is het hoornvlies?

Het hoornvlies is het buitenste, glasachtige deel van het oog. In het hoornvlies wordt het meeste licht gebroken. Daarom is het hoornvlies belangrijk bij het scherpstellen van het oog. De kromming van het vlies bepaalt in sterke mate de breking van het binnenkomende licht.

Het hoornvlies is uit meerdere lagen opgebouwd. Aan de buitenkant zit het epitheel, aan de binnenkant ligt het endotheel en daar tussenin ligt de dikste laag; het stroma. Bij een beschadiging van het epitheel, kan dit zich binnen een week geheel vernieuwen. De epitheelcellen vermeerderen zich, zodat het beschadigde gedeelte wordt bedekt met een nieuwe laag.

hoornvlies

Ooglaseren

Bij een ooglaserbehandeling wordt er handmatig of met een laser een opening gemaakt in het hoornvlies. Het hoornvlies wordt vervolgens opnieuw gemodelleerd met behulp van een laser. De laser zorgt er voor dat kleine deeltjes van het hoornvlies verdampen.

Bij astigmatisme (cilinderafwijking) is het hoornvlies ovaal, waardoor de refractie afwijkt. Bij myopie (bijziendheid) is het te bol. Hierdoor worden de lichtstralen te veel afgebroken en vallen voor het netvlies in plaats van erop. Bij hypermetropie (verziendheid) is het te vlak. Hierdoor vallen de lichtstralen net achter het netvlies in plaats van erop.

Het hoornvlies is een belangrijke factor bij een ooglaserbehandeling, deze moet namelijk dik genoeg zijn. Dit is te bepalen met een ooglaservooronderzoek.