Veelgestelde vragen

Vragen over ooglaseren? In onderstaand overzicht vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Als je vraag hier niet te vinden is of het antwoord is onduidelijk, dan kun je contact opnemen met:
0800 – 777 8 777 of stel een vraag via ons contactformulier.

Een vooronderzoek is een test om te beoordelen of je ogen geschikt zijn voor een ooglaserbehandeling en voor welke behandeling. Bij ons geen ‘quickscan’ van 20 minuten zoals bij veel andere klinieken, maar een uitgebreid vooronderzoek van 2 uur.

Afspraak maken

Als je zwanger bent, dan kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.

Je kan je ogen laten laseren met een lui oog wanneer je meer dan 30% zicht hebt.

Je afwijking moet liggen tussen de +0.5 en +4.50. Anders kunnen je ogen niet gelaserd worden

Je afwijking moet liggen tussen de -0,75 en -10. Anders kunnen je ogen niet gelaserd worden.

Het is mogelijk om je ogen te laten laseren bij een sterkte tussen de -10 en +4,5. Dit zijn de maximale afwijkingen. Je ogen kunnen ook gelaserd worden bij een minimale min afwijking van -0,75 en bij een minimale afwijking van +0.50. Bij Vision Ooglaseren hebben we drie verschillende behandelingen: de TransPRK (No-Touch), de Intralasik Femtosecond en de Lasek/ PRK.

Je kan de TransPRK (No-Touch) ooglaserbehandeling laten uitvoeren als je een sterkte van maximaal -8 hebt. De Intralasik Femtosecond is mogelijk wanneer je een min afwijking tot -10 hebt en een plus afwijking tot +4,5 hebt. De Lasek/ PRK kan gebruikt worden bij een min afwijking tot -8 en een plusafwijking van maximaal +4.

Door een uitgebreid vooronderzoek weet je welke behandeling voor jou geschikt is.

Vooronderzoek?

Het hangt van een aantal factoren af, of je je ogen kunt laten corrigeren voor een leesbril.

Geboren voor 1970?

Als je voor 1970 geboren bent, dan kan een leesbril na de behandeling nodig zijn.

Min afwijking (bijziend) & leesbril?

Heb je een minafwijking en een leesbril? Dan is de monovisie wellicht een optie voor je. Hierna heb je geen leesbril meer nodig.

Plus afwijking (verziend) & leesbril?

Heb je een plusafwijking (verziendheid) én een + voor leesbril, dan kan het leesgedeelte niet behandeld worden. Wel alleen de verziendheid.

Alleen leesbril

Heb je een bril voor alleen lezen; dan kunnen we je niet behandelen. Dit kan alleen in combinatie met een afstandsbril (- sterkte).

Ooglaserbehandelingen

Voordat je een vooronderzoek voor ooglaseren laat uitvoeren, is het belangrijk dat je je contactlenzen een bepaalde periode niet draagt. Dit geldt ook voor de ooglaserbehandeling.

 • voor het vooronderzoek & de behandeling zachte lenzen 1 week uit
 • voor het vooronderzoek & de behandeling harde lenzen 3 weken uit
 • voor het vooronderzoek & de behandeling nachtlenzen minimaal 4 weken uit

In sommige gevallen kun je je ogen laten laseren als je glaucoom hebt. Dit kan alleen als je een verwijzing van je oogarts hebt.

Dit is een arts die aan een aantal kwaliteitsnormen voldoet om ooglaseren veilig en deskundig uit te voeren. Om dit te waarborgen, werkt de NOG-geregistreerde arts volgens de richtlijnen van de Consensus Refractiechirurgie.

Deze Consensus is vastgesteld door het NOG. Iedere 5 jaar onderzoekt het NOG alle NOG-geregistreerde artsen om te kijken of ze nog aan de kwaliteitsnormen voldoen.

Logischerwijs zijn onze artsen NOG-geregistreerd.

Wij geven op je ooglaserbehandeling 5 jaar garantie; zwart op wit. Ook krijg je na de behandeling nacontroles gedurende 1 jaar waarbij we je goed in de gaten houden. Dit zit o.a. bij de prijs inbegrepen.

Veel mensen denken dat er bij een ooglaserbehandeling een deel van het hoornvlies wordt weggebrand. Ze zijn bang voor hitte op hun ogen; laseren is echter geen warmtestraal. Het is een koele bundel licht; uitgezonden op één bepaalde golflengte. De ooglaser dampt een dun, exact berekend laagje van het hoornvlies weg. Daarna past de laser de bolling van het hoornvlies aan waardoor je weer scherp kunt zien.

Uit een ooglaser vooronderzoek zal naar voren komen voor welke behandeling je geschikt bent, wat de kosten van de behandeling zijn en wat de plus- en minpunten zijn. Over het algemeen wordt 25% van de mensen in het voortraject afgewezen of geadviseerd geen ooglaserbehandeling te ondergaan.

Ooglaserbehandelingen

Vision Ooglaseren maakt standaard gebruik van de nieuwste laserapparaten voor een optimale ooglaserbehandeling. Daarom hebben onze oogartsen altijd de modernste ooglaserapparatuur ter beschikking om door middel van de TransPRK of IntraLasik Femtosecond behandeling je ogen succesvol te behandelen.

Ooglaserbehandelingen

Wij zijn een ZKN-gecertificeerde kliniek. Dit betekent dat wij bij Vision Ooglaseren aan zeer strenge veiligheisseisen voldoen. Door deze veiligheidseisen is de kans op infecties zeer klein: het percentage complicaties ligt onder de 1%.

Je kunt je ogen laten laseren wanneer je bijziend of verziend bent. Op basis van een uitgebreid vooronderzoek kunnen wij bepalen of jouw ogen geschikt zijn voor het ooglaseren. Ongeveer 25% van de mensen valt af voor het ooglaseren. Er zijn een aantal voorwaarden die je zelf al kunt nalopen:

 • Jouw leeftijd ligt tussen de 18 en de 60 jaar.
 • Jouw oogsterkte is stabiel.
 • Je hebt een goede algemene gezondheid.
 • Je bent niet zwanger of net bevallen en geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding.

Lees meer

Als eerste worden je ogen verdoofd met oogdruppels. Afhankelijk van de soort behandeling maakt bij voorkeur de laser (of de oogarts) een hoornvliesflapje of wordt het hoornvlies verwijderd. Daarna slijpt de laserstraal de vorm van het hoornvlies bij. Als laatste wordt de flap weer teruggeplaatst of krijg je een bandagelens, zodat je hoornvlies kan herstellen.

Ooglaserbehandelingen

Nee, bij het vooronderzoek krijg je pupilverwijdende druppels in waardoor je wazig kunt gaan zien. Na het vooronderzoek zou je wel zelfstandig met het openbaar vervoer naar huis kunnen.
Wij raden aan om iemand mee te nemen naar de behandeling die kan rijden. Je moet na de behandeling namelijk enige tijd je ogen gesloten houden.

Nee, de relatie tussen blind worden en een ooglaserbehandeling bestaat niet. Bij een ooglaserbehandeling wordt een dun oppervlak van het hoornvlies bewerkt en er wordt niet in het oog zelf geopereerd.

De kans op complicaties is door middel van de IntraLasik Femtosecond-methode gedaald tot onder de 1%. Het is mogelijk dat er na de ooglaserbehandeling nog een kleine restwaarde overblijft. Een reststerkte kan vrijwel altijd door middel van een tweede behandeling worden behandeld. Voor deze herbehandeling betaal je binnen 5 jaar bij Vision Ooglaseren niets, ook niet wanneer deze restwaarde zich na enkele jaren manifesteert. Ernstige complicaties na ooglaseren zijn zeer zeldzaam.

Het grootste risico voor complicaties is verouderde apparatuur of het gebrek aan ervaring van de oogarts. Vision Ooglaseren besteedt daarom de grootste zorg aan het onderhoud van de apparatuur en de kennis en kundigheid van de oogarts.
Velen hebben de angst bij een ooglaserbehandeling blind te worden, maar dit is nog nooit gebeurd. Lees meer over de risico’s en complicaties.

De IntraLasik Femtosecond-methode en de Lasek-methode zijn tijdens de behandeling vrijwel pijnloos. Er worden verdovende oogdruppels in je ogen gedruppeld, zodat je tijdens het ooglaseren geen pijn voelt.
Bij de IntraLasik Femtosecond-methode wordt alvorens het werkelijke ooglaseren een flapje gemaakt. Het creëren van de flap kan een lichte druk op de oogbol geven, wat door sommige mensen wordt gevoeld. Dit wordt echter niet als pijnlijk ervaren. Enige tijd na het ooglaseren zullen de verdovende oogdruppels uitgewerkt raken.
Je zult bij een IntraLasik Femtosecond-behandeling nog ongeveer 5 uur last hebben van een prikkend en geïrriteerd gevoel aan de ogen. Bij een Lasek-behandeling kan dit gevoel ongeveer 3 tot 4 dagen aanhouden.

 Een ooglaserbehandeling wordt niet uitgevoerd bij een van de onderstaande ziekten:

 • Staar
 • Trombose aan het oog
 • Oogontstekingen
 • Glaucoom: verhoogde oogdruk. Soms kan dit wel; je hebt een verwijzing van je oogarts nodig.
 • Afweerstoornissen
 • Bindweefselziekten
 • Onstabiele diabetes
 • Maculadegeneratie
 • De ziekte van Fuchs: hoornvlieszwakte
 • De ziekte van Best: een cyste in het netvlies

Ja, een ooglaserbehandeling geeft een blijvend resultaat. Vanaf de leeftijd van 21 jaar zijn de ogen uitgegroeid. Op dat moment is de sterkte bepaald en zal het zicht dus niet meer veranderen, tenzij er sprake is van bijvoorbeeld een oogziekte.

Nachtblindheid of nachtbijziendheid kan optreden wanneer alleen het centrale deel van het hoornvlies gemodelleerd wordt. De ogen worden meer bijziend als de pupil vergroot, zoals onder schemercondities, waardoor ook lichtstralen door het niet behandelde deel het oog binnentreden.
Met de Personalised Treatment neemt het risico op nachtblindheid af.

Diverse zorgverzekeraars geven een vergoeding voor een ooglaserbehandeling. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per verzekeraar.
Wij adviseren je contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar om na te gaan in hoeverre deze je tegemoet komt.

Medicatie wordt door ons besteld via de centrale apotheek. De medicatie staat dan klaar in de kliniek op jouw behandeldag. Het gaat om: Thealoz Duo (kunsttranen), FML (ontstekingsremmer) en Vigamox (antibiotica). Als je de Lasek-behandeling ondergaat, komt daar de ontstekingsremmer Dicloabak bij.
Daarnaast moet je Blephaclean 2 dagen voor de behandeling gebruiken in de ochtend en de avond. Blephaclean is om de ooglidranden en het gebied rondom de ogen goed schoon te maken.

 

Dit is afhankelijk van je leeftijd. Rond je 40ste levensjaar krijg je vanwege ouderdomsverziendheid meestal een leesbril om je zicht dichtbij te verbeteren, dit staat los van een laserbehandeling.

Tijdens een ooglaservooronderzoek wordt getest of je ogen geschikt zijn voor ooglaseren. Wij kijken in een anderhalf uur durend vooronderzoek naar de oogsterkte, cilinderafwijking, vorm en dikte van het hoornvlies, de oogdruk en de aanwezigheid van eventuele oogaandoeningen. Je krijgt ook pupilverwijdende druppels toegediend, waardoor je wazig kunt zien.

Zowel voor een vooronderzoek als voor een ooglaserbehandeling mag je een bepaalde periode geen lenzen dragen. Bij harde lenzen is dat drie weken en bij zachte lenzen één week. De lenzen vormen het hoornvlies, dit is een laagje van het oog waar de behandeling plaatsvindt. Het is daarom belangrijk dat je je aan de voorwaarden houdt, zodat de behandeling het optimale resultaat geeft. Een bril dragen is uiteraard wel toegestaan.

Ja, het is mogelijk een cilinderafwijking tot de 6 dioptrieën te corrigeren door middel van ooglaseren. Een vooronderzoek geeft hier 100% uitsluitsel over.

Vision Ooglaseren gebruikt de nieuwste generatie ooglasers. Onze oogarts heeft dus altijd de modernste apparatuur ter beschikking om jouw ogen met succes te kunnen behandelen.

IntraLasik Femtosecond-laser: deze laser wordt gebruikt bij het creëren van de flap bij de IntraLasik Femtosecond-methode. 99% van de mensen die geschikt zijn voor een behandeling, komt in aanmerking voor deze methode.

De Schwind Amaris Excimer-laser 750S is een ooglaser van de nieuwste generatie. Er zit een turbo-eyetracker in die elke kleine oogbeweging registreert via een infrarood volgsysteem. De laser is daardoor veel preciezer dan andere ooglasersystemen.

Het verschil tussen deze behandelingen is het maken van het flapje. Bij de Lasik-behandeling is dat met een mesje en bij de IntraLasik Femtosecond-behandeling is dit volledig computergestuurd, er komt dus geen mesje aan te pas.
De computergestuurde behandeling kan het flapje tot 100 keer nauwkeuriger maken dan de behandeling met het mesje. De kans op complicaties wordt hierdoor ook tot het minimum beperkt.

De herstelperiode van de IntraLasik Femtosecond-behandeling is veel korter dan bij de Lasik- of Lasek-methode.
Binnen enkele uren heb je al 80% tot 90% van je zicht terug en binnen 48 uur je volledige zicht. De volgende dag kan je alweer aan het werk, afhankelijk van het werk dat je doet. Bij de andere behandelingen ligt de herstelduur tussen de twee tot zes weken.

De Personalised Treatment is een gepersonaliseerde behandeling waar onze oogarts en optometrist een groot voorstander van zijn. Deze behandeling, die persoonlijk op jouw ogen is ingesteld, houdt rekening met de kenmerken van je oog. Het kan de verschillende imperfecties van je oog behandelen, waardoor het zichtresultaat van de behandeling beter zal zijn.

Dit is niet mogelijk. Tijdens de behandeling krijg je een oogklemmetje op dat wij pas verwijderen zodra de behandeling is afgerond. Het geeft geen prettig gevoel, maar het is helaas wel nodig om ervoor te zorgen dat je niet met je ogen knippert en het resultaat optimaal is.

Na een ooglaserbehandeling mag je twee weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. De make-updeeltjes kunnen namelijk in het operatiegebied terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken.
Voor het vooronderzoek kun je wel gewoon make-up dragen.

Na een ooglaserbehandeling adviseren wij je om twee weken niet te zwemmen in chloor- of zeewater. Door het chloor- of zeewater kan het oog namelijk gaan irriteren, wat een vertraging kan opleveren bij het herstel van de ooglaserbehandeling. Als je besluit om na twee weken te gaan zwemmen, adviseren wij je dat te doen met een zwembril.
Duiken raden wij de eerste zes weken af. Bij flinke dieptes is het verstandig dit af te stemmen met je oogarts.

Het is de eerste nacht na de behandeling verplicht om een nachtbril te dragen. Je krijgt deze bril mee van ons op de behandeldag.
Wij raden je aan de eerste dagen na de ooglaserbehandeling je ogen goed te beschermen. Overdag kun je een zonnebril dragen.

Sporten zonder lichamelijk contact, zoals fitness en hardlopen, mag je na twee weken weer doen. Wij adviseren om sporten mét lichamelijk contact, zoals hockey en voetbal, vier weken niet te doen.

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vooral de eerste dagen is er een geringe kans op plooivorming in de flap als je in je ogen wrijft. Als dit jou onverhoopt overkomt, kun je dit herkennen aan branderige, rode ogen en wazig zicht.
Gelukkig is het wel te verhelpen: je komt bij ons langs voor een flapspoeling en dan kunnen wij je flapje liften, schoonspoelen en weer gladstrijken.

Ja, 3 maanden na je ooglaserbehandeling kun je weer lenzen dragen. Maar het doel van een ooglaserbehandeling is uiteraard om je een optimaal zicht zonder lenzen of bril te geven.
Na 3 maanden kun je weer multifocale lenzen dragen. Deze lenzen hebben een 0 voor de verte-sterkte, het leesgedeelte zit dan aan de buitenkant van de lens. Tijdens het vooronderzoek kunnen wij ook bepalen of je geschikt bent voor onze monovisie leesbrilcorrectie.

Ja, na een ooglaserbehandeling kun je een staaroperatie ondergaan. Het is wel van belang dat de behandelend arts op de hoogte is van je ooglaserbehandeling.

Na het ooglaservooronderzoek kan blijken dat jouw ogen ongeschikt zijn om te laseren. Veel mensen gebruiken dan gewoon weer hun lenzen of bril.