fbpx Spring naar content
Alles wat je moet weten

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is staar?
arrow_downward

Staar is het troebeler worden van je natuurlijke ooglens door veroudering. De vertroebeling ontstaat wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Hierdoor worden beelden minder scherp op het netvlies geprojecteerd. De snelheid waarop staar zich ontwikkelt, is voor iedereen verschillend.

Enkele symptomen van staarvorming zijn:

  • Waziger zien
  • Minder waarneming van kleuren – grauwer beeld
  • Dubbelzien of schaduwbeelden met 1 oog
  • Lichtschitteringen of verblinding door licht
  • Veranderende brilsterkte
  • Meer lichtbehoefte bij lezen
Mag ik make-up dragen na een behandeling?
arrow_downward

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken. Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Voorafgaand aan de behandeling moet je 3 dagen stoppen met make-up. Vanzelfsprekend draag je geen make-up op de dag van je behandeling. Voor het vooronderzoek kun je wel gewoon make-up dragen.

Wat als de behandeling mislukt?
arrow_downward

De natuur is niet in rekenmodellen te vangen. Wanneer de wondgenezing wat sneller, langzamer of anders verloopt kan dit effect hebben op het eindresultaat. Dit kan ervoor zorgen dat er na de behandeling een kleine reststerkte overblijft.

Levenslange garantie – aanvullende behandeling
Wanneer dit als hinderlijk ervaren wordt in het dagelijks leven, kom je in aanmerking voor een aanvullende behandeling. De aanvullende onderzoeken en de herbehandeling vallen binnen je levenslange garantie. Met uitzondering van de medicatie die geleverd wordt door de apotheek.

Waarom betaal ik terhandstellingskosten?
arrow_downward

Terhandstellingskosten zijn vaste kosten die iedere apotheek in Nederland per type medicijn in rekening brengt (hoogte kan verschillen). FYEO stelt deze kosten niet vast, dat zijn afspraken tussen apotheek en zorgverzekeraar. FYEO werkt samen met apotheek Amstelkwartier. Mogelijk kom je deze naam tegen op de nota van de zorgverzekeraar.

Wanneer is een oogbehandeling niet mogelijk?
arrow_downward

In bepaalde gevallen kunnen we zeker geen behandeling uitvoeren. Dit noemen we absolute contra-indicaties. Bij ongeveer 1 op de 20 cliënten is het medisch gezien niet verantwoord te behandelen.

Voorbeelden absolute contra-indicaties

  • BMI boven 35 – bereken hier je BMI
  • Leeftijd onder 18 jaar
  • Vergevorderde glaucoom – verhoogde oogdruk
  • Zwangerschap

Specifiek voor ooglaseren

  • Keratoconus – abnormale vorm van het hoornvlies
  • Staar – een ReplaceLens-implantatie kan wel een ideale oplossing zijn

Relatieve contra-indicaties

Soms is er meer behandelruimte. Relatieve contra-indicaties zijn aandoeningen waarbij we per persoon bekijken wat de mogelijkheden zijn. Voorbeelden zijn:

  • Diabetes
  • Onvoldoende kwaliteit hoornvlies
  • Onvoldoende ooggezondheid

Consensus Refractiechirurgie

Alle contra-indicaties staan beschreven in de Consensus Refractiechirurgie. Deze is als consensus onder de Nederlandse oogartsen opgesteld door de leden van het Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirugie – NGRC. Naast de mening van deze oogartsen is ook gekeken naar internationale maatstaven en opvattingen. Het vormt een belangrijke leidraad voor het verrichten van hoogwaardige, veilige refractiechirurgie.

Welke garantie heb ik?
arrow_downward

Wij bieden levenslange garantie. Je bent standaard verzekerd van complete nazorg, inclusief alle controles. Bekijk hier de voorwaarden.

Mocht het nodig zijn, dan kun je gratis een aanvullende behandeling ondergaan. Mits dit medisch verantwoord is en het zal bijdragen aan de correctieverwachting. Het moet ook gaan om hetzelfde type behandeling. Gedurende het eerste jaar na de behandeling mag je ook gratis gebruik maken van kunsttranen.

Kan ik zelf autorijden na een vooronderzoek of behandeling?
arrow_downward

Vooronderzoek en aansluitend gesprek met de oogarts​
Nee, zelf autorijden kan niet. Pupilverwijdende druppels zorgen dat het zicht tijdelijk verminder is en je gevoeliger bent voor het licht. Neem daarom altijd een chauffeur mee.

Dag van de behandeling
Na de behandeling mag je niet zelf autorijden. Wanneer je rustgevende medicatie hebt genomen, mag dit ook niet naar de kliniek toe. Je reactievermogen is dan 24 tot 72 uur verminderd. Volg bij medicatie altijd het advies van je apotheek.

Na de behandeling
In deze eerste dagen is je reactievermogen tijdelijk minder, het oog kan tranen en je zicht nog niet scherp zijn. Over het algemeen duurt dit 2 tot 5 dagen, afhankelijk van het type behandeling. Tijdens de eerste nacontrole wordt beoordeeld of je zicht goed genoeg is om auto te rijden. Dus zorg tot die tijd voor een chauffeur.

Mag ik een dag na een behandeling vliegen?
arrow_downward

Nee, wacht eerst de nacontrole af. Tijdens de nacontrole overleg je met de optometrist wanneer vliegen verantwoord is. Je reisbestemming is ook bepalend. Zorg dat je toegang hebt tot een oogarts en juiste medicatie mocht je een oogontsteking krijgen.

Wanneer moet ik stoppen met contactlenzen voor de behandeling?
arrow_downward

Dit verschilt per type contactlens, maar ook per type behandeling. Voorafgaand aan je behandeling krijg je vanuit ons te horen hoe lang je jouw lenzen uit moet laten.

Heb je zelf geen bril tot je beschikking om deze periode te overbruggen? Dan kun je vanuit ons een brilvoucher van Charlie Temple krijgen met een waarde van 50 euro.

Hoe lang na een behandeling mag ik weer zwemmen of zonnebanken?
arrow_downward

De gouden regel is tot 2 weken na je oogbehandeling geen water in je ogen. Dus niet zwemmen. Geen sauna. Ogen sluiten onder de douche en pas na 3 dagen haren wassen. De reden is om irritatie te voorkomen en de kans op infecties te verkleinen. Dat kan een flinke vertraging opleveren bij je herstel. Als je besluit om na 2 weken te gaan zwemmen, draag dan een zwembril.

Zonnebank
Draag het eerste half jaar na een laserbehandeling een zonnebril bij fel zonlicht. Verstandig ook om de eerste 6 maanden niet onder de zonnebank te gaan om je ogen te beschermen.

Wat als ik met mijn ogen knipper tijdens een behandeling?
arrow_downward

Knipperen is niet mogelijk. Tijdens de behandeling krijg je een ooglidspreider op. Geen comfortabel gevoel, maar nodig om knipperen tegen te gaan. Daarnaast zit er eye-tracking op de apparatuur, zodat je ogen continu gevolgd worden bij het wisselen van blikrichting.

Wanneer er een hele sterke knijpkracht van het oog aanwezig is, kan een andere laserbehandeling worden geadviseerd.

Hoe lang mag ik geen lenzen dragen voor het vooronderzoek?
arrow_downward

Voorafgaand aan het vooronderzoek gelden deze regels:

  • Zachte contactlenzen 1 week uit
  • Harde contactlenzen minimaal 4 weken uit
  • Nachtlenzen minimaal 8 weken uit

Brilvoucher
Om deze weken te overbruggen kun je tijdelijk zachte lenzen gaan dragen wanneer je harde contactlenzen of nachtlenzen hebt. De laatste strikt contactlensloze week mag je wel je bril dragen. Heb je geen bril meer? Dan kun je van ons een brilvoucher voor Charlie Temple krijgen met een waarde van 50 euro.

Waarom contactlenzen uitlaten?
Contactlenzen kunnen een afdruk achterlaten op het hoornvlies. Tijdens het vooronderzoek wordt de bouw van het oog opgemeten, de gezondheid van het oog bekeken en je visuele eisen in kaart gebracht. Heel belangrijk om tijdens het vooronderzoek de natuurlijke vorm van je hoornvlies exact te kunnen opmeten. Alleen zo is het mogelijk de juiste berekeningen voor de behandeling te bepalen.

Moet mijn andere oog ook behandeld worden?
arrow_downward

Afhankelijk of je aan de nieuwe situatie kunt wennen, het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens én jouw eisen qua kwaliteit van zien in het dagelijks leven zal op korte termijn of pas na vele jaren een behandeling aan het andere oog gewenst zijn.

Hoe gaat ooglaseren in zijn werk?
arrow_downward

Bij ooglaseren corrigeert een hightech-laser je sterkteafwijking. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd.

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest.

De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren.
De laser verdampt minuscule laagjes weefsel van je hoornvlies of maakt een laagje los van de omgeving. Om het vlakker of juist krommer te maken. Je oog krijgt weer de juiste vorm. Het licht valt perfect op je netvlies achter in je oog. Met als resultaat scherp zicht.

Voorzijde hoornvlies
Bij ogen laseren richt iedere behandeling zich alleen tot de voorzijde van het hoornvlies. De onderste 2/3 van het hoornvlies blijft volledig intact en wordt totaal niet geraakt door de laser.

Wanneer mag ik na een behandeling weer sporten?
arrow_downward

Weer sporten is afhankelijk van de behandeling. Dit lees je hieronder. Vermijd de eerste 2 weken sowieso water in de ogen en wacht dus even met zwemmen. Dit geldt voor elke behandeling.

Oppervlaktebehandeling & ReLEx SMILE
Wees voorzichtig met contact-, bal- of intensieve sporten. Wacht hier tot 2 weken na je behandeling mee. Overige sporten kunnen na een week rustig worden opgepakt.

IntraLasik
Wees voorzichtig met contact- en balsporten. Het advies is 4 weken geen fysiek contact en balsporten.

Lensimplantatie
Wees voorzichtig met contact- en balsporten. Wacht hier zeker tot 4 weken na je behandeling mee.

Is een staarbehandeling mogelijk na ooglaseren?
arrow_downward

Ja dat kan. Staar zit in de ooglens en niet in het hoornvlies.

Bij ooglaseren verander je de kromming van het hoornvlies. Het is wel belangrijk dat de behandelend arts op de hoogte is van je ooglaserbehandeling.

ExtraLenzen

Wat kost lensimplantatie?
arrow_downward

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

We kunnen je wel een prijsindicicatie geven. De kosten voor lensimplantatie lopen uiteen van 2350 euro per oog voor de ExtraLens-behandeling tot 2850 euro per oog voor de ReplaceLens-behandeling.
Dit zijn de basiskosten. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking, Select, lasergestuurd of in het geval van de ExtraLens-behandeling een leesbrilcorrecite, zijn daar niet bij inbegrepen. Bij de behandelprijs zijn het vooronderzoek, consult en de controles inbegrepen. Een compleet overzicht vind je op de kostenpagina.

Gratis vooronderzoek
Alleen het vooronderzoek, volkomen gratis en vrijblijvend, kan uitwijzen welke behandeling mogelijk is. Je bekijkt vervolgens samen met de arts welke behandeling het beste bij je past.

All-inclusive
Goed om te weten dat onze prijzen altijd all-inclusive zijn. Dus geen vervelende verrassingen achteraf. Je weet precies waar je aan toe bent.
Bekijk ons volledige kostenoverzicht

Kan ik blind worden na een lensimplantatie?
arrow_downward

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Lees hier alles over mogelijke complicaties en risico’s

Is lensimplantatie mogelijk met een lui oog?
arrow_downward

Ja, mogelijk wel, maar lensimplantatie wordt niet altijd geadviseerd. Bij een lui oog is er sprake van wazig zicht in 1 van de ogen.

Afhankelijk van de resultaten van het vooronderzoek kan in het luie oog bijvoorbeeld een Single Vision of Multiple Vision ReplaceLens worden geplaatst om het zicht te verbeteren. Lensimplantatie helpt je niet van je luie oog af.

Is lensimplantatie mogelijk met glaucoom?
arrow_downward

In principe is lensimplantatie bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Al moet goed onderzoek worden gedaan naar welke soort glaucoom je hebt, of de glaucoom onder controle is en eventuele veroorzaakte schade aan het gezichtsveld. Alleen dan kan de oogarts je exact en passend advies geven.

Hoe werkt lensimplantatie?
arrow_downward

Als eerste worden je ogen verdoofd met oogdruppels, daarna maakt de laser een minuscule opening in de zijkant van het hoornvlies. Vervolgens wordt de implantlens door de opening op de juiste plaats gepositioneerd.

ExtraLenzen worden voor de natuurlijke ooglens geplaatst. Bij de ReplaceLens-behandeling wordt eerst de natuurlijke ooglens gefragmenteerd ofwel verpulverd. Dat kan lasergestuurd of handmatig gedaan worden door de oogarts, daarna vervangt de ReplaceLens de verwijderde natuurlijke ooglens.

Na de plaatsing van de implantlenzen hoeft het oog niet gehecht te worden. Het sneetje geneest vanzelf.

Wanneer lensimplantatie?
arrow_downward

Lensimplantatie lost veel oogsituaties op. Nog meer dan ooglaseren. Implantlenzen zijn ideaal voor leesklachten, slechtziendheid, hoge sterkteafwijkingen en oogaandoeningen als staar.

Implantlenzen op maat
Alleen leeftijd kan soms uitstel geven. Maar dat is een kwestie van tijd. Ook voor nu zijn er altijd kunstlenzen op maat, denk aan de Readon ReplaceLens-behandeling. Welke lens jou exact past wijst het vooronderzoek uit. Een optelsom van jouw oogsituatie en wie jij bent. Je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Er zijn een aantal voorwaarden die je zelf al kunt nalopen.

  • Jouw leeftijd ligt boven de 18 jaar
  • Jouw oogsterkte is minimaal 6 maanden stabiel
  • Je hebt een goede algemene gezondheid
  • Je bent niet zwanger of net bevallen en geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding

Lees hier meer over wanneer je geschikt bent voor lensimplantaten

Is lensimplantatie mogelijk bij een cilinder?
arrow_downward

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte.

Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat past is bij je ogen. We hebben bij FYEO alle mogelijke technieken in huis om je van je bril af te helpen. Op basis van je ogen en je levensstijl krijg je van ons dus altijd een behandeladvies volledig op maat.

Is lensimplantatie mogelijk als je zwanger bent?
arrow_downward

Als je zwanger bent, kan je helaas geen lensimplantatie ondergaan. Tijdens een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding neemt de hormonale activiteit toe. Je zicht kan hierdoor beïnvloed worden. Daarom implanteren wij pas 3 maanden nadat je bent bevallen of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Kun je een implantlens zien zitten na een behandeling?
arrow_downward

Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling.

De ExtraLens wordt in de achterste oogkamer geplaatst. Achter de iris en voor de natuurlijke ooglens. De ReplaceLens vervangt je huidige ooglens. Deze ooglens zie je nu ook niet zitten.

Kan mijn lichaam een kunstlens afstoten?
arrow_downward

Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd. De implantlens zal dus absoluut niet worden afgestoten door het lichaam.

Ooglaseren

Is ooglaseren mogelijk met glaucoom?
arrow_downward

In principe is ooglaseren bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Al moet goed onderzoek worden gedaan naar welk soort glaucoom je hebt, of de glaucoom onder controle is en eventuele veroorzaakte schade aan het gezichtsveld. Alleen dan kan de oogarts je een exact en passend behandeladvies op maat geven.

Wanneer ooglaseren?
arrow_downward

Ooglaseren corrigeert je min- of plus-sterkte nauwkeurig. Dus als je bijziend of verziend bent, mogelijk met cilinder, kan ooglaseren een geschikte behandeling zijn.
Welke techniek voor jou geschikt is hangt af van je leeftijd, ooggezondheid en levensstijl. Na het vooronderzoek en het consult met de oogarts, krijg je een behandeladvies volledig op maat.

De minimale voorwaarden voor ogen laseren zijn:

  • Tussen 18 en 50 jaar oud
  • Sterkteafwijking tussen -12 en +4,5
  • BMI is lager dan 35
  • Niet zwanger en je geeft momenteel geen borstvoeding
Is ooglaseren mogelijk met een lui oog?
arrow_downward

Ja, dat is zeker mogelijk. Wel of geen lui oog, het is altijd noodzakelijk om eerst een vooronderzoek te doen naar wat mogelijk is. Een lui oog betreft maar 1 oog. Het vooronderzoek geeft aan of het niet-luie oog behandeld kan worden.

Daarnaast wordt ook beoordeeld of het luie oog behandeld kan worden. Dat hangt af van het zicht wat je hebt met het luie oog en hoeveel dit oog bijdraagt aan je totale zicht. Het is sowieso goed te weten dat ooglaseren je niet van je luie oog afhelpt.

Wat is customised?
arrow_downward

Om een optimale zichtkwaliteit te realiseren, dienen we rekening te houden met de specifieke vorm van jouw hoornvlies. Daarom adviseren we bij onze ooglaserbehandelingen Lasek, TransPRK en IntraLasik om deze altijd customised (ook wel bekend als wavefront) uit te laten voeren.

Zouden we dit niet doen, dan gaat dit ten koste van jouw zichtkwaliteit. Dit ga je bijvoorbeeld merken aan (meer) last van halo’s, kleurschifting, glare en starbursting. Dit willen we natuurlijk voorkomen en we streven dan ook altijd naar de beste kwaliteit voor jouw ogen.

Wil je meer weten over customised?
Lees hier verder

Wat als ik na ooglaseren in mijn ogen wrijf?
arrow_downward

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.

Lasek & TransPRK
Bij de Lasek en de TransPRK behandeling krijg je een bandagelensje in je ogen. Door, per ongeluk, in je ogen te wrijven zou je deze kunnen verplaatsen. Dit lensje wordt na 5 dagen verwijderd.

IntraLasik Femtosecond & ReLEx SMILE
Bij de IntraLasik Femtosecond en ReLEx SMILE behandeling is er vooral de eerste dagen een geringe kans op plooivorming als je in je ogen wrijft. Als dit jou onverhoopt overkomt, kun je dit herkennen aan branderige, rode ogen en wazig zicht. Gelukkig is het wel te verhelpen

Waarom kom ik met een hogere sterkte niet in aanmerking voor ooglaseren?
arrow_downward

Het is mogelijk dat je van tevoren had verwacht om met jouw sterkte in aanmerking te komen voor ooglaseren. Misschien heb je zelfs al een vooronderzoek gehad bij een andere oogkliniek waaruit dit bleek. Toch kan het zijn dat het advies na een vooronderzoek bij FYEO is om voor een ExtraLens behandeling te kiezen.

Wij willen altijd het beste resultaat voor jou. Niet alleen nu, maar ook voor in de toekomst. Bij een ooglaserbehandeling veranderen we de vorm van het hoornvlies. Wanneer een grotere sterkte gelaserd moet worden, wordt de vorm van het hoornvlies dus ook meer aangepast. Voor nu zou dat misschien veilig en verantwoord kunnen, maar wanneer het hoornvlies flink aangepast moet worden kan het zijn dat je hierdoor in de toekomst niet of minder goed geschikt bent voor een andere behandeling, zoals een lensvervanging.

Bij een ExtraLens behandeling veranderen we niks aan je hoornvlies, waardoor dit wel nog mogelijk is.

Wat is het verschil tussen Lasek en Lasik ooglaseren?
arrow_downward

Zowel Lasek als IntraLasik zijn ooglaserbehandelingen, maar het verschil is de techniek die gebruikt wordt. Lasik en IntraLasik hebben ieder een eigen methode om de eerste stap van ogen laseren uit te voeren: het bereiken van de juiste laag in het hoornvlies. En iedere behandeling heeft een eigen comfortniveau en herstelperiode na de behandeling. Bij het vooronderzoek kijken we voor welke behandeling je in aanmerking komt en welke het beste bij jouw ogen en levensstijl past. Je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat.

Lasek
Lasek is een oppervlaktebehandeling waar het bovenste laagje van je hoornvlies met alcohol losgeweekt en weggehaald wordt. Na het verwijderen van dit laagje kan de sterkteafwijking gelaserd worden in het onderliggende deel van het hoornvlies.

IntraLasik-Femtosecond
IntraLasik-Femtosecond is een dieptebehandeling die bekend staat als de flapbehandeling. Een techniek waarmee het bovenste laagje van het hoornvlies, het epitheel, gespaard wordt. Dit buitenste laagje hoornvlies wordt niet verwijderd, maar opzij geflapt. Vervolgens kan de oogarts dit flapje omslaan, zodat de volgende laser het zicht kan corrigeren.

De voordelen van Lasek:

  • Geschikt bij contactsporten en extreme beroepen
  • Altijd mogelijk wanneer het hoornvlies geschikt is voor ooglaseren
  • Geschikt bij kleine hoornvliesbeschadigingen
  • Voordeligste ooglaserbehandeling

De voordelen van IntraLasik:

  • Pijnloze behandeling en amper napijn
  • Zeer snel herstel
  • Bijna direct goed zien
Wat kost ooglaseren?
arrow_downward

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

De kosten voor ooglaseren lopen uiteen van 1050 euro per oog voor de goedkoopste handmatige Lasek-behandeling tot 1850 euro per oog voor de ReLEx SMILE-behandeling. Wellicht passen ExtraLenzen beter bij je, die is vanaf 2350 euro per oog beschikbaar. Dit zijn de basiskosten voor ExtraLenzen. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking of hoge sterktes zijn daar niet bij inbegrepen. Bij de behandelprijs zijn het vooronderzoek, consult en de controles inbegrepen.

Gratis vooronderzoek
Alleen een vooronderzoek, volkomen gratis en altijd vrijblijvend, kan uitwijzen welke behandeling mogelijk is. Je bekijkt vervolgens samen met de arts welke behandeling het beste bij je past.

All-inclusive
Goed om te weten dat onze prijzen altijd all-inclusive zijn. Dus geen vervelende verrassingen achteraf. Je weet precies waar je aan toe bent.
Bekijk onze prijzen

Kan er iets met het lentikel gebeuren tijdens het verwijderen?
arrow_downward

Je minimale sterkte moet -2 zijn om de ReLEx SMILE-behandeling veilig te kunnen uitvoeren. Door deze sterkte heeft het lentikel voldoende dikte om verwijderd te worden.

Heb ik een leesbril nodig na een ooglaserbehandeling?
arrow_downward

Dat is een afhankelijk van je leeftijd. Vanaf ongeveer 45 jaar zal je, net als iedereen, een leesbril nodig hebben. Dat heeft alles te maken met de veroudering van je natuurlijke ooglens die steeds stugger wordt. Je bent dan ouderdomsverziend.

Is dat al binnenkort, dan kunnen we met Monovision een leesbril uitstellen. Dit is wel een tijdelijke oplossing. Om definitief van de leesbril te komen zijn in de toekomst ReplaceLenzen nodig.

Wat zijn de risico’s bij ooglaseren?
arrow_downward

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is ongelooflijk klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Daarom bieden wij levenslange garantie aan op al onze behandelingen. Een aantal risico’s opgesomd.

Droge ogen
Het oog kan na de behandeling droger aanvoelen. Verschilt per behandeling. Om te verzachten worden tijdelijk kunsttranen voorgeschreven.

Haze – bij TransPRk en Lasek
In een enkel geval kan er tijdens de wondgenezing een vertroebeling optreden van het hoornvlies, haze. Dit kan een tijdelijk verminderd contrast en tijdelijke vermindering van het zicht geven. Na 3 tot 12 maanden is de helderheid in principe weer hersteld. Aanvullend gebruik van medicatie kan dit versnellen.

Starbursting
Starbursting, stervorming rond een lichtbron, wordt deels veroorzaakt door een wijde pupil. Als de oogarts vindt dat je pupillen te groot zijn, kan een ooglaserbehandeling afgeraden worden.

Hardknijpende oogleden
Door hard knijpen met de oogleden is het mogelijk dat de behandeling niet uitgevoerd kan worden. Er kan dan overgestapt worden naar een oppervlaktebehandeling.

Lichtgevoeligheid
Na de behandeling kun je sneller een zonnebril nodig hebben. Zeker in de eerste dagen zijn je ogen erg gevoelig voor licht. Deze overgevoeligheid wordt minder, maar gaat niet bij iedereen volledig weg.

Bekijk hier alle mogelijke risico’s en complicaties

Bij welke sterkte is ooglaseren mogelijk?
arrow_downward

Theoretisch gezien kunnen sterktes behandeld worden tussen -12 en +4,5. Dit zijn de maximale sterkteafwijkingen die behandeld mogen worden. Rekening houdend met beste resultaat en veilig en verantwoord ogen laseren is de maximale sterkte die behandeld wordt lager.

Ooglaseren als behandeling is dan niet altijd een optie. Alternatieve behandelingen kunnen ExtraLenzen, de Readon-behandeling of ReplaceLenzen zijn. Je ogen kunnen ook gelaserd worden bij een minimale min-afwijking van -0,75 en bij een minimale plus-afwijking van +0.50.

Wat zijn de nadelen van ooglaseren?
arrow_downward
  • Slechts 1 sterkte kan worden gecorrigeerd. Veraf of dichtbij.
  • Niet altijd mogelijk bij hoge sterkteafwijking of leesbril.
  • Leeftijd is bepalend. Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.

Uitzonderingen:

  • Herbehandeling ogen laseren is zonder leeftijdsgrens.
  • Ooglaseren als de Readon-behandeling wordt uitgevoerd tot 55 jaar.
Kun je blind worden door een ooglaserbehandeling?
arrow_downward

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Wat zijn de nadelen van IntraLasik?
arrow_downward
  • De flap blijft altijd een zwakkere plek
  • Niet mogelijk bij droge ogen
Wanneer is er sprake van een medische indicatie voor ooglaseren?
arrow_downward

Een medische indicatie geldt bij contactlensintolerantie in combinatie met extreme plus- of min-sterkteafwijkingen en een uitzonderlijk hoge cilinder.

Vergoeding basisverzekering

In enkele situaties is een vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Alleen de oogarts kan op basis van het vooronderzoek bepalen of je hiervoor in aanmerking kunt komen. Uiteindelijk neemt je zorgverzekeraar hier een beslissing over.

Geeft ooglaseren een blijvend resultaat?
arrow_downward

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar.

Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt na een ooglaserbehandeling. Dit betekent alleen niet dat je ogen en je sterkte in de loop der jaren niet meer kunnen veranderen. Door het ouder worden, krijg je wellicht last van staar of kun je een leesbril nodig hebben.

Leesbril door het ouder worden
Heel veel mensen vragen zich af of ze na een ooglaserbehandeling een leesbril nodig hebben. Het feit dat je door het ouder worden een leesbril nodig hebt, heeft niks te maken met je hoornvlies, maar met je ooglens. Door het ouder worden kan je ooglens niet meer scherpstellen voor dichtbij. Je hebt dan last van ouderdomsverziendheid. Dit staat dus los van de ooglaserbehandeling. Een oplossing hiervoor is een lensimplantatie. In de meeste gevallen adviseren we deze daarom ook als je een leeftijd hebt waarop het waarschijnlijk niet lang meer duurt voordat je leesklachten krijgt.

Is ooglaseren mogelijk bij een cilinder?
arrow_downward

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden. Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat mogelijk is bij je ogen.

Mocht uit het vooronderzoek blijken dat ooglaseren niet bij jouw sterkte kan, dan zijn implantlenzen wellicht mogelijk. Alternatieve oplossingen zijn ExtraLenzen, ReplaceLenzen of een Readon ReplaceLens-behandeling bij leesklachten. We hebben bij FYEO alle mogelijke technieken in huis om je van je bril af te helpen. Op basis van je ogen en je levensstijl krijg je van ons dus altijd een behandeladvies volledig op maat.

Wat als mijn ogen niet geschikt zijn voor ooglaseren?
arrow_downward

Een perfect alternatief voor ooglaseren zijn ExtraLenzen. Tijdens de ExtraLens-implantatie plaatst de oogarts een geavanceerde kunstlens voor je natuurlijke ooglens.

Contactlens ín je oog

De ExtraLens is eigenlijk een soort contactlens ín je oog in plaats van óp je oog. Vooral geschikt voor hogere min- en plus-sterktes, extreme afwijkingen, droge ogen of dun hoornvlies. De ultradunne lens is niet zichtbaar voor anderen. Eenmaal geïmplanteerd, kan de lens levenslang blijven zitten. Maar ook zonder problemen verwijderd of vervangen worden, mocht je ooit van je leesbril af willen. In tegenstelling tot ooglaseren verandert niets aan de anatomie van je ogen.

ReplaceLenzen

Een andere mogelijke behandeling kunnen ReplaceLenzen zijn. Ben je ouder dan 45 jaar, dan kan de ReplaceLens-behandeling verziendheid aanpakken.

Kan het flapje omslaan na een IntraLasik-behandeling?
arrow_downward

Na de behandeling is het belangrijk alle voorgeschreven leefregels goed in acht te nemen. Leefregels voorkomen complicaties en bevorderen je herstel. Deze regels staan uitgebreid beschreven in de behandelbrochure die je voor de behandeling ontvangt.

Doe je aan contactsport of heb je een fysiek beroep of hobby’s, dan is het belangrijk te weten dat de IntraLasik-Femtosecond-ooglaserbehandeling niet wordt geadviseerd. Juist om complicaties als het omslaan van het flapje te voorkomen.

Wat zijn de nadelen van ReLEx SMILE?
arrow_downward
  • Niet bij plus-sterktes
  • Niet bij hogere cilindersterktes
Hoe gaat ooglaseren in zijn werk?
arrow_downward

Bij ooglaseren corrigeert een hightech-laser je sterkteafwijking. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd.

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest.

De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren.
De laser verdampt minuscule laagjes weefsel van je hoornvlies of maakt een laagje los van de omgeving. Om het vlakker of juist krommer te maken. Je oog krijgt weer de juiste vorm. Het licht valt perfect op je netvlies achter in je oog. Met als resultaat scherp zicht.

Voorzijde hoornvlies
Bij ogen laseren richt iedere behandeling zich alleen tot de voorzijde van het hoornvlies. De onderste 2/3 van het hoornvlies blijft volledig intact en wordt totaal niet geraakt door de laser.

Doet een ooglaserbehandeling pijn?
arrow_downward

Je ogen zijn verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voel je tijdens de behandeling geen pijn. Er zit wel verschil in hoe de herstelperiode wordt ervaren. Pijn is namelijk voor iedereen verschillend en lastig te meten. De oppervlaktebehandelingen TransPRK en Lasek zijn de eerste 3 tot 5 dagen gevoelig of zelfs pijnlijk in het herstel. Deze worden door de meeste mensen dan ook als onprettig ervaren. Wil je een meer comfortabele behandeling, dan raden we, indien medisch mogelijk, een ReLEx SMILE-, IntraLasik- of ExtraLens-behandeling aan. Iedere behandeling is dus anders in comfortniveau.

Is ooglaseren mogelijk als je zwanger bent?
arrow_downward

Als je zwanger bent kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.

Tijdens een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding neemt de hormonale activiteit toe. Je zicht kan hierdoor beïnvloed worden. Daarom laseren wij pas 3 maanden nadat je bent bevallen of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Is ooglaseren mogelijk bij verziendheid?
arrow_downward

Ja, ooglaseren bij een plus-sterkte kan zeker, maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil zijn bepalend. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou. Bij het vooronderzoek en het consult kijkt de oogarts naar jouw specifieke oogsituatie en levensstijl en geeft je op basis daarvan een behandeladvies op maat.

Ogen laseren

Ooglaseren is sterk leeftijdsgebonden. Tot ongeveer 45 jaar is ooglaseren vaak de beste optie. Na 45 jaar zijn de Readon ReplaceLens- of ReplaceLens-behandeling meer geschikt.

Wat zijn de nadelen van Lasek?
arrow_downward
  • Langer herstel
  • Gevoelig tijdens herstel
  • Volledige wondgenezing duurt 3 maanden met laag startniveau van het zicht
Wat zijn de nadelen van TransPRK?
arrow_downward
  • Gevoelige ogen de eerste dagen na de behandeling
  • Herstel duurt langer
  • 3 tot 4 dagen voor de bovenste laag van het hoornvlies hersteld is
  • Volledige wondgenezing duurt 3 maanden met laag startniveau van het zich
Is ooglaseren mogelijk bij bijziendheid?
arrow_downward

Ja, ooglaseren bij een min-sterkte kan zeker, al is het afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou. Bij het vooronderzoek en het consult kijkt de oogarts naar jouw specifieke oogsituatie en levensstijl en geeft je op basis daarvan een behandeladvies op maat.

Ogen laseren
Ooglaseren is sterk leeftijdgebonden. Tot ongeveer 45 jaar is ooglaseren vaak de beste optie. Na 45 jaar zijn de Readon ReplaceLens- of ReplaceLens-behandeling meer geschikt.

ReplaceLenzen

Wat kost lensimplantatie?
arrow_downward

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

We kunnen je wel een prijsindicicatie geven. De kosten voor lensimplantatie lopen uiteen van 2350 euro per oog voor de ExtraLens-behandeling tot 2850 euro per oog voor de ReplaceLens-behandeling.
Dit zijn de basiskosten. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking, Select, lasergestuurd of in het geval van de ExtraLens-behandeling een leesbrilcorrecite, zijn daar niet bij inbegrepen. Bij de behandelprijs zijn het vooronderzoek, consult en de controles inbegrepen. Een compleet overzicht vind je op de kostenpagina.

Gratis vooronderzoek
Alleen het vooronderzoek, volkomen gratis en vrijblijvend, kan uitwijzen welke behandeling mogelijk is. Je bekijkt vervolgens samen met de arts welke behandeling het beste bij je past.

All-inclusive
Goed om te weten dat onze prijzen altijd all-inclusive zijn. Dus geen vervelende verrassingen achteraf. Je weet precies waar je aan toe bent.
Bekijk ons volledige kostenoverzicht

Kan ik blind worden na een lensimplantatie?
arrow_downward

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Lees hier alles over mogelijke complicaties en risico’s

Is lensimplantatie mogelijk met een lui oog?
arrow_downward

Ja, mogelijk wel, maar lensimplantatie wordt niet altijd geadviseerd. Bij een lui oog is er sprake van wazig zicht in 1 van de ogen.

Afhankelijk van de resultaten van het vooronderzoek kan in het luie oog bijvoorbeeld een Single Vision of Multiple Vision ReplaceLens worden geplaatst om het zicht te verbeteren. Lensimplantatie helpt je niet van je luie oog af.

Is lensimplantatie mogelijk met glaucoom?
arrow_downward

In principe is lensimplantatie bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Al moet goed onderzoek worden gedaan naar welke soort glaucoom je hebt, of de glaucoom onder controle is en eventuele veroorzaakte schade aan het gezichtsveld. Alleen dan kan de oogarts je exact en passend advies geven.

Kan de leessterkte na een lensvervanging nog teruglopen?
arrow_downward

Nee, de leessterkte kan na een lensvervanging niet meer teruglopen. De reden dat je een leesprobleem krijgt, is omdat je natuurlijke ooglens veroudert en niet meer goed kan accommoderen. De vervanglens hoeft niet te accommoderen, want de verschillende sterktes in de ReplaceLens Multiple Vision doen het werk.

Wat is accommoderen?
Hoe goed jij ziet van dichtbij heeft alles te maken met je ooglens. Je ooglens zorgt dat jij kan in- en uitzoomen. Dit doet de ooglens door zich heel bol te trekken of juist platter te worden. Wil je iets van dichtbij zien, dan trekt de accommodatiespier de ooglens bol. Zo zie jij scherp op korte afstand. Ontspant de spier, dan blijft je ooglens plat en kan je goed focussen in de verte. Dit scherpstellen van veraf naar dichtbij heet accommoderen.
Werkt dit proces perfect, dan heb je geen klachten bij het dichtbij kijken. Alles wat je wil zien, valt precies op het netvlies.

Presbyopie (ouderdomsverziendheid)
Door het stugger worden van de ooglens, wordt het boller trekken van de ooglens steeds moeilijker, duurt het langer om van plat naar bol te gaan en weer terug. Daarnaast kan de ooglens steeds minder bol worden.
Hierdoor kun je steeds minder goed zien op kortere afstand en kan het langer duren voordat je het beeld scherp ziet. Dit kan ook erg vermoeiend zijn voor je ogen. Waar je voorheen nog makkelijk een boek of de menukaart in een restaurant kon lezen, moet je deze nu steeds verder van je af houden. Tot het punt waarop je armen ook te kort worden en het dus tijd wordt voor een leesbril of leesbrilcorrectie.

Hoe werkt lensimplantatie?
arrow_downward

Als eerste worden je ogen verdoofd met oogdruppels, daarna maakt de laser een minuscule opening in de zijkant van het hoornvlies. Vervolgens wordt de implantlens door de opening op de juiste plaats gepositioneerd.

ExtraLenzen worden voor de natuurlijke ooglens geplaatst. Bij de ReplaceLens-behandeling wordt eerst de natuurlijke ooglens gefragmenteerd ofwel verpulverd. Dat kan lasergestuurd of handmatig gedaan worden door de oogarts, daarna vervangt de ReplaceLens de verwijderde natuurlijke ooglens.

Na de plaatsing van de implantlenzen hoeft het oog niet gehecht te worden. Het sneetje geneest vanzelf.

Heb ik nooit meer een bril nodig na een ReplaceLens-behandeling?
arrow_downward

Na een ReplaceLens-implantatie heb je geen bril meer nodig voor je algemene dagelijkse activiteiten.

Je oog verandert nooit meer van vorm en de ReplaceLens veroudert niet zoals je natuurlijke lens wel doet.
Het kan zijn dat je soms wat extra hulp nodig hebt. Denk niet meteen aan een bril, een extra lichtje om te lezen bij kaarslicht kan al voldoende zijn. We maken je dus in het dagelijks leven brilvrij, maar bij specifieke taken kan een bril nodig zijn.
Veelgestelde vragen

Wanneer geschikt voor een ReplaceLens-behandeling?
arrow_downward

De ReplaceLens-behandeling is geschikt wanneer je boven de 45 jaar bent en je moeite hebt met lezen of dichtbij zien. Welke sterkte je in de verte hebt, maakt niet uit. De ReplaceLens corrigeert automatisch alle sterktes.

Vooronderzoek
Uiteindelijk kan alleen het vooronderzoek echt bepalen of de ReplaceLens-behandeling geschikt voor jou is. In bepaalde gevallen zal de oogarts adviseren te starten met een Readon ReplaceLens-behandeling. Na het vooronderzoek en het consult met de oogarts, krijg je altijd een behandeladvies volledig op maat.

Wanneer lensimplantatie?
arrow_downward

Lensimplantatie lost veel oogsituaties op. Nog meer dan ooglaseren. Implantlenzen zijn ideaal voor leesklachten, slechtziendheid, hoge sterkteafwijkingen en oogaandoeningen als staar.

Implantlenzen op maat
Alleen leeftijd kan soms uitstel geven. Maar dat is een kwestie van tijd. Ook voor nu zijn er altijd kunstlenzen op maat, denk aan de Readon ReplaceLens-behandeling. Welke lens jou exact past wijst het vooronderzoek uit. Een optelsom van jouw oogsituatie en wie jij bent. Je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Er zijn een aantal voorwaarden die je zelf al kunt nalopen.

  • Jouw leeftijd ligt boven de 18 jaar
  • Jouw oogsterkte is minimaal 6 maanden stabiel
  • Je hebt een goede algemene gezondheid
  • Je bent niet zwanger of net bevallen en geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding

Lees hier meer over wanneer je geschikt bent voor lensimplantaten

Is lensimplantatie mogelijk bij een cilinder?
arrow_downward

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte.

Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat past is bij je ogen. We hebben bij FYEO alle mogelijke technieken in huis om je van je bril af te helpen. Op basis van je ogen en je levensstijl krijg je van ons dus altijd een behandeladvies volledig op maat.

Is lensimplantatie mogelijk als je zwanger bent?
arrow_downward

Als je zwanger bent, kan je helaas geen lensimplantatie ondergaan. Tijdens een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding neemt de hormonale activiteit toe. Je zicht kan hierdoor beïnvloed worden. Daarom implanteren wij pas 3 maanden nadat je bent bevallen of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Wat is nastaar en wat kan er aan gedaan worden?
arrow_downward

De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen. Dat merk je aan een licht waas over het beeld, alsof je door een plastic zakje kijkt. Wordt je zicht minder, maak dan een afspraak. De oogarts kan nastaar met een korte behandeling verwijderen, gewoon in de behandelkamer.

Doet een ReplaceLens-behandeling pijn?
arrow_downward

Tijdens de behandeling ervaar je geen pijn, omdat je ogen verdoofd worden met oogdruppels. Een ReplaceLens-behandeling is pijnloos.

Hoe lang voldoet een Low Vision Lens
arrow_downward

De lens heeft een levensduur van meer dan 100 jaar. Het is wel mogelijk dat aandoeningen die slechtziendheid veroorzaken toenemen.

Denk aan macula degeneratie, diabetische retinopathie of myope maculopathie. Het zicht kan daardoor zo slecht worden dat de meerwaarde van de Low Vision Lens uiteindelijk verloren gaat.

Wennen aan Readon behandeling
arrow_downward

De Readon ReplaceLens betekent een compleet nieuwe manier van zien. Het is dus flink wennen voor je hersenen. Bekijk het alsof ze opnieuw getraind moeten worden.

Gemiddeld duurt het gewenningsproces 6 tot 9 maanden. In het algemeen is het beste advies om jezelf de tijd te geven.
Een extreem klein percentage van de mensen krijgt het niet voor elkaar om aan een Readon ReplaceLens te wennen. In dat geval kunnen we de lens probleemloos verwijderen.

Kan ik altijd nog een ReplaceLens-behandeling doen na een Readon ReplaceLens-behandeling?
arrow_downward

De Readon ReplaceLens-behandeling corrigeert het zicht aan 1 oog om ouderdomsverziendheid aan te pakken. Het niet-behandelde oog moet uiteindelijk ook behandeld worden, omdat de natuurlijke ooglens van dit oog veroudert en vertroebelt. Op dat moment kan je, indien medisch mogelijk, de ReplaceLens-behandeling doen.

De ReplaceLens is eenmalig, corrigeert je zicht op alle afstanden levenslang en kan vanaf 45 jaar uitgevoerd worden.

Kun je een implantlens zien zitten na een behandeling?
arrow_downward

Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling.

De ExtraLens wordt in de achterste oogkamer geplaatst. Achter de iris en voor de natuurlijke ooglens. De ReplaceLens vervangt je huidige ooglens. Deze ooglens zie je nu ook niet zitten.

Kan mijn lichaam een kunstlens afstoten?
arrow_downward

Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd. De implantlens zal dus absoluut niet worden afgestoten door het lichaam.