Lasek

Lasek, oftewel: Laser Assisted Epithelial Keratomileusis, is een ooglaserbehandeling waarbij de bovenste laag van het hoornvlies (epitheel) los wordt geweekt met alcohol. Het wordt vaak toegepast wanneer het oog niet in aanmerking komt voor de IntraLasik Femtosecond methode. De behandeling wordt uitgevoerd bij:

 • een dun hoornvlies
 • droge ogen
 • een lage sterkte
 • of een verhoogd risico op oogletsel

Lasek-behandeling in stappen

Lasek stap 1

Stap 1: Verdoving

Verdoving met oogdruppels

Lasek stap 2

Stap 2: Voorbereiding

Epitheellaag wordt losgeweekt met alcoholoplossing

Lasek stap 3

Stap 3: Bereikbaar maken

Epitheel wordt opzij geschoven

Lasek stap 4

Stap 4: Laserbehandeling

Laseren duurt 30 seconden per oog

Lasek stap 5

Stap 5:
Herstel

Beschermlens wordt op oog geplaatst

Ben jij geschikt voor Lasek?

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een Lasek-behandeling? Na het ooglaservooronderzoek geven wij aan welke behandeling het beste bij je ogen past. De oogarts neemt uiteindelijk de beslissing over de ooglaserbehandeling.

Hoe ziet je behandeldag eruit?

 • 9:00

  Ontvangst

  Bij binnenkomst nemen we je gegevens met je door. Daarna mag je plaatsnemen in de wachtkamer. De receptioniste meldt je ondertussen aan bij het behandelteam en de oogarts.

  Tijdlijn binnenkomst 9 00
 • 9:15

  Uitleg: behandeling stap voor stap

  We nemen de behandeldag stap voor stap met je door. We beantwoorden ook je vragen. Daarnaast kan je eventueel kiezen voor een kalmeringstabletje.

  Tijdlijn 9 15 stap voor stap
 • 9:30

  Laatste metingen

  Voordat we de ooglaserbehandeling uitvoeren, controleren we nogmaals je sterkte. Daarna gaan we de behandeling voorbereiden.

  ogen laseren
 • 10:00

  Voorbereiding

  We nemen je mee naar de voorbereidingsruimte aansluitend aan de behandelkamer. Hier bereiden we je kort voor op de behandeling. We leggen het medicijngebruik na de behandeling aan je uit. Ook krijg je speciale ok-kleding aan. Tenslotte krijg je de eerste verdovende oogdruppels in je ogen. Hierdoor voel je niks van de behandeling.

  ooglaserbehandeling voorbereiding
 • 10:15

  Behandeling

  Je mag in de behandelkamer plaatsnemen op de behandeltafel. We controleren je gegevens opnieuw. Dan verdoven we je ogen nogmaals. Als eerste wordt het buitenste of oppervlakkige laagje van het hoornvlies voor een deel losgeweekt met alcohol. Na het opzij schuiven van het epitheel komt de tweede laag vrij te liggen. Vervolgens past de laser de vorm van het hoornvlies.

  ooglaserbehandeling
 • 10:30

  Afronding & vertrek

  Na de behandeling, krijg je in een aparte kamer je eerste antibioticadruppels toegediend. Ook krijg je nog de gelegenheid om vragen te stellen. Daarna mag je naar huis.

  Tijdlijn Martinez afronding & vertrek

Na de behandeling?

Na de Lasek-operatie wordt een beschermende contactlens (zonder sterkte) op het oog geplaatst. Hierdoor herstelt het oog sneller. Deze lens moet je vier dagen dragen. Net als na de IntraLasik Femtosecond-methode krijg je een oogdruppelschema mee.