Vooronderzoek

Brochure

Oplossingen voor jouw ogen

Ben ik geschikt voor ooglaseren?

Kiezen voor een ooglaserbehandeling is een eerste belangrijke stap, maar ben je ook geschikt? Grote kans van wel. Ongeveer 80% van de mensen kan gelaserd worden. Welke techniek voor jou geschikt is hangt af van je leeftijd, ooggezondheid, levensstijl en budget.

Jouw oogsituatie weten?

Een compleet vooronderzoek GRATIS en speciaal.

Vooronderzoek inplannen
Gratis en compleet

Het vooronderzoek

Het vooronderzoek is een absolute vereiste om je oogsituatie exact in kaart te kunnen brengen. Dit onderzoek bepaalt voor welke behandeling jij in aanmerking komt. Zonder vooronderzoek geen oogbehandeling. Na het uitgebreide vooronderzoek krijg je van de arts een behandeladvies op maat dat helemaal bij jouw oogsituatie en levensstijl past. De arts die je bij het consult te zien krijgt, is ook meteen de arts die je uiteindelijk zal behandelen.

Cliënt ooglaserbehandeling
Checklist geschikt voor ooglaseren

Minimale voorwaarden ooglaseren

  • Tussen 18 en 45 jaar oud
  • Sterkteafwijking tussen -12 en +4,5
  • BMI is lager dan 35
  • Niet zwanger en je geeft momenteel geen borstvoeding
Bij leesklachten of oogwijkingen

Alternatieven voor ooglaseren

Voldoe je niet aan de sterkteafwijking of leeftijd? Dan kan een lensimplantatie jouw oplossing zijn. Deze behandelingen bieden een perfect alternatief bij (beginnende) leesproblemen of oogafwijkingen.

Lees meer over lensimplantatie

Monovision

Heb je nu nog geen leesklachten, maar verwacht je die binnenkort wel? Dan kan monovision die leesbril een paar jaar uitstellen. Ooglaseren kan maar 1 sterkte corrigeren. Veraf óf dichtbij. Behalve met monovision. Dat is eigenlijk een compromis. Je oogarts maakt 1 oog perfect om in de verte scherp te zien, en het andere oog beter voor dichtbij. Samen zijn je ogen 100%. Let wel, dit is uitstel, omdat je ooglens blijft verouderen. Een tijdelijke oplossing dus. De Monovision is een optie bij onze ooglaserbehandelingen en is bij alle behandelingen geheel gratis.

Oogarts ogen laseren
Overzichtelijk

Welke ooglaserbehandeling voor jouw oogsterkte?

ReLEx SMILE: Tussen -2 en -12
IntraLasik: -10 tot +4,5
TransPRK: -8 tot +4
Lasek: -8 tot +4

Ooglaseren criteria

Wanneer ben ik niet geschikt?

Alleen met de juiste informatie kan je de juiste keuzes maken. Juist betekent soms ook niet ooglaseren. Mocht je één of meer van deze oogsituaties hebben, weet dan dat er andere geschikte oogbehandelingen zijn voor jou. Vaak is lensimplantatie een perfect alternatief.

 

Onder 18 jaar

De lengte van je oog moet volledig volgroeid zijn. Dit is het geval wanneer de puberteit voorbij is en je niet meer in de lengte groeit. Wanneer we twijfelen kan de behandeling uitgesteld worden en zal er eerst nog een tweede vooronderzoek plaatsvinden om te beoordelen of de lengte van het oog niet meer verandert.

 

Boven 45 jaar

Je ogen worden ouder en minder flexibel. De Readon ReplaceLens- of ReplaceLens-behandeling zijn op die leeftijd een betere optie.
Lees meer over Readon ReplaceLenzen of ReplaceLenzen

 

Te dun hoornvlies

Te weinig weefsel in het hoornvlies om je sterkteafwijking te corrigeren. ExtraLenzen kunnen dan vaak wel een oplossing zijn.

 

Steile of vlakke vorm van het hoornvlies

Wijkt de vorm van je hoornvlies zeer veel af van de standaard dan kan dat voor je oogarts een reden zijn niet te ooglaseren. ExtraLenzen kunnen dan vaak wel uitkomst bieden.

 

Te hoge sterkteafwijking

De vorm van het hoornvlies moet bij een te grote sterkteafwijking zoveel gewijzigd worden dat het zijn stevigheid verliest. Het is niet langer veilig en verantwoord om je ogen te laseren. ExtraLenzen kunnen dan vaak een oplossing bieden.

 

Zeer grote pupillen

De grootte van je pupil bepaalt hoe groot het gebied van het hoornvlies is waar je doorheen kijkt. Heb je zeer grote pupillen, dan wordt het lasergebied te groot. Om die reden wordt ooglaseren vaak afgeraden. In sommige gevallen behoren ExtraLenzen wel tot de mogelijkheden.

 

Extreem droge ogen

De ReLEx SMILE-behandeling of het plaatsen van een ExtraLens zijn goede opties. Andere behandelingen zijn niet geschikt.

 

Zwanger of borstvoeding

Als je zwanger bent, kan je geen ooglaserbehandeling ondergaan. Tijdens een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding neemt de hormonale activiteit toe. Je zicht kan hierdoor beïnvloed worden. Daarnaast krijg je na de behandeling medicatiedruppels. We willen onnodig gebruik van medicatie tijdens zwangerschap of borstvoedingsperiode tegengaan. Daarom laseren wij pas 3 maanden nadat je bent bevallen of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

 

Staar

Heb je vergevorderde staar, dan is een ReplaceLens-behandeling een betere oplossing. ReplaceLenzen vervangen je natuurlijke, troebele lens. Ben je meteen van je staar af.
Lees meer over ReplaceLenzen

 

Hoornvliesaandoening - keratoconus

Een keratoconus, uitpuiling van het hoornvlies, verdeelt de kracht van het hoornvlies anders. Het is niet veilig en verantwoord om de vorm van het hoornvlies aan te passen. In sommige gevallen behoren ExtraLenzen wel tot de mogelijkheden.