Verziendheid (Hypermetropie)

Je ziet dichtbij niet scherp? Schrijven, het lezen van een boek en andere precisietaken gaan moeizaam? Als je verziend (hypermetropie) bent, dan is je lens te plat of de oogbol te kort. Dit betekent dat het licht achter je netvlies valt, waardoor dichtbij een wazig beeld ontstaat. De sterkte van deze refractieafwijking wordt aangeduid met een plusteken (+). Je kan je ogen laten laseren als je afwijking tussen de +0.5 en +4.50 ligt.

Verziend hypermetropie

 

Klachten verziendheid

Als verziendheid nog niet gecorrigeerd wordt, kun je last hebben van:

  • wazig zicht dichtbij
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • soms scheelzien
  • branderige ogen

Oorzaak

Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft last van verziendheid (hypermetropie). Het is vaak erfelijk. Baby’s kunnen geboren worden met verziendheid, maar kunnen hier overheen groeien. Degenen die er niet overheen groeien, zullen waarschijnlijk wanneer ze in de twintig zijn een bril of contactlenzen dragen.

Volwassenen kunnen op latere leeftijd een plus sterkte ontwikkelen. Alleen is er dan sprake van ouderdomsverziendheid (presbyopie). Dit is ook een oogafwijking met een plus sterkte, maar hierbij spelen andere factoren een rol.

Verziend hypermetropie

Behandeling

Verziendheid kan gecorrigeerd worden door een bril of contactlenzen. Ook een ooglaserbehandeling is een goede oplossing wanneer je niet meer afhankelijk wilt zijn van een bril of contactlenzen. Bij een ooglaserbehandeling voor verziendheid worden de randen van het hoornvlies met de laser afgevlakt, waardoor het hoornvlies steiler wordt.

Verziendheid (hypermetropie) kan behandeld worden tot een sterkte van +4,5. Verder is je geschiktheid afhankelijk van een aantal andere factoren, zoals bijvoorbeeld de dikte van je hoornvlies. Laat een vooronderzoek uitvoeren en je weet of je geschikt bent en voor welke behandeling.

Welke ooglaserbehandeling is mogelijk?

Er zijn 2 ooglaserbehandelingen mogelijk om verziendheid te corrigeren: de IntraLasik Femtosecond en de Lasek/PRK. Daarna heb je geen lenzen of bril meer nodig.

Nieuw
Intralasik Femtosecond
Lasek /
PRK
Oogafwijking
< +4,5
< +4
Cilinder
Tot 6
Tot 6