Vooronderzoek

Brochure

Dichtbij zicht niet niet scherp

Verziendheid

Je ziet dichtbij niet scherp? Of dichtbij kijken kost je veel energie? Ook in de verte kan het zicht minder zijn. Dan ben je verziend. Ook bekend als hypermetropie. Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft last van verziendheid. Deze oogafwijking is uitstekend te behandelen met ooglaseren of implantlenzen.

Verziendheid illustratie
Oogheelkundig uitgelegd

Wat is verziendheid?

Als je last hebt van verziendheid, dan is je hoornvlies te plat of je oogbol te kort. Het punt waar het licht samenkomt, daar waar je scherp ziet, valt niet op het netvlies maar erachter. Hierdoor ontstaat een wazig beeld. Je ooglens kan deze afwijking deels opvangen door te accommoderen, dat is het vermogen om in- en uit te zoomen. Deze compensatie werkt vooral voor beelden die van ver komen. Dichtbij wordt lastiger, wanneer je ooglens veroudert en stugger wordt. De sterkte van deze refractieafwijking wordt aangeduid met een plus-teken (+).

Op latere leeftijd
Ontwikkel je een plus-sterkte alleen bij het lezen op latere leeftijd, dan ben je ouderdomsverziend.

Meer over presbyopie

Symptomen verziendheid

  • Wazig zicht dichtbij
  • Sneller hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Branderige ogen
Cliënt verziendheid
Ooglaseren en lensimplantatie

Behandelingen voor verziendheid

Om verziendheid te corrigeren zijn veel oogbehandelingen mogelijk. Iedere behandeling begint met een vooronderzoek en consult met een oogarts. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen, je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Zonder vooronderzoek geen behandeling. De oogarts die je ziet bij het consult, is tevens de oogarts die je uiteindelijk zal behandelen, mocht je voor een behandeling gaan. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend.

Gratis vooronderzoek