Presbyopie

Presbyopie wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Dit proces begint meestal bij de leeftijd van 40-45 jaar. Je ziet dichtbij wazig. Het lezen van de krant, boeken en je mobiel beginnen moeizaam te worden. Door het ouder worden kan je oog niet meer scherpstellen voor dichtbij. Hierdoor valt het licht achter het netvlies.

De sterkte van ouderdomsverziendheid wordt aangegeven met het plusteken. Je kan je ogen alleen laten laseren als je ook een minafwijking hebt.

Klachten presbyopie

Als je nog geen leesbril hebt, dan kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Wazig zicht
  • Vermoeide ogen
  • Hoofdpijn
  • Met je ogen moeten knijpen om dichtbij te kunnen zien
  • Dubbel zien bij inspanning

Hoe ontstaat ouderdomsverziendheid?

Zo rond de 40 jaar, zijn onze ogen minder in staat om ons zicht op verschillende afstanden aan te passen. Dit komt doordat de ooglens stugger wordt en tegelijkertijd moeite heeft met accommoderen. Oftewel scherpstellen. Daardoor zie je dichtbij wazig.Presbyopie Ouderdomsverziendheid

Helaas hoort presbyopie bij het ouder worden en ontkomt niemand hieraan. Als je in de leeftijdscategorie van 40-45 jaar valt, dan merk je waarschijnlijk de effecten van het ouder worden al. Je begint boeken en kranten steeds verder van je ogen af te houden, tot uiteindelijk je armen niet lang genoeg meer zijn.

Als dit je bekend voorkomt dan is het tijd voor de gevreesde leesbril. Of je kan kiezen voor ooglaseren.

Ooglaseren voor leesbril?

Het hangt van een aantal factoren af, of je je ogen kunt laten corrigeren voor een leesbril.

Geboren voor 1970?

Als je voor 1970 geboren bent, dan kan een leesbril na de behandeling nodig zijn.

Min afwijking (bijziend) & leesbril?

Heb je een minafwijking en een leesbril? Dan is de monovisie leesbrilcorrectie wellicht een optie voor je. Hierna heb je geen leesbril meer nodig.

Plus afwijking (verziend) & leesbril?

Heb je een plusafwijking (verziendheid) e?n een + voor leesbril, dan kan het leesgedeelte niet behandeld worden. Wel alleen de verziendheid.

Alleen leesbril

Heb je een bril voor alleen lezen; dan kunnen we je niet behandelen. Dit kan alleen in combinatie met een afstandsbril (- sterkte).