Vooronderzoek

Brochure

Ouderdomsverziendheid

Presbyopie

Scherp willen zien is van alle leeftijden. Zelf scherp kunnen zien helaas niet. Met ouder worden ontkom je niet aan ouderdomsverziendheid (de medische term voor deze oogafwijking is presbyopie). Tussen 40 en 45 jaar begint iedereen de effecten van ouderdomsverziendheid te merken. Het zicht dichtbij wordt minder scherp en je hebt een leesbril nodig om (kleine lettertjes) goed te kunnen blijven lezen.

Ouderdomsverziendheid illustratie
Oogheelkundig uitgelegd

Wat veroorzaakt presbyopie?

Ons oog is een complex orgaan. Het heeft zelfs een autofocussysteem, waardoor je op korte afstand scherp kan zien. Met speciale spiertjes die de ooglens boller maken voor dichtbij kijken. Of platter voor veraf. Dat proces heet accommodatie.

Accommodatievermogen

Wordt je ouder dan neemt het accommodatievermogen af. Presbyopie ontstaat bij de meeste mensen vanaf het veertigste levensjaar. Niemand ontkomt hieraan. Je ooglens verliest haar soepelheid en wordt stugger; de accomodatie wordt minder flexibel. De spiertjes zijn niet meer in staat je ooglens boller te trekken. Dit maakt het voor jou lastiger om van dichtbij scherp te zien en bijvoorbeeld te lezen. Je bent nu presbyoop ofwel ouderdomsverziend.

Symptomen ouderdomsverziendheid

  • Wazig zicht nabij, geen scherp beeld.

  • Instellen om scherp te zien kost meer tijd - bij kijken van veraf naar dichtbij en vice versa. Dit kan ook leiden tot vermoeide ogen en/of hoofdpijn.

Cliënt Presbyopie
Dit kun je eraan doen

Behandelingen voor presbyopie

Ooglaseren is altijd een tijdelijke oplossing voor leesklachten vanaf 40 jaar. De correctie is niet blijvend, omdat je ooglens blijft verouderen. Ook de Readon ReplaceLens-behandeling biedt een tijdelijke oplossing, omdat hier slechts één oog behandeld wordt. Alleen ReplaceLenzen aan beide ogen geeft een levenslange oplossing voor ouderdomsverziendheid. Hiermee zie je dus weer scherp.

Iedere behandeling begint met een vooronderzoek en consult met een oogarts. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen, je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Zonder vooronderzoek geen behandeling. De oogarts die je ziet bij het consult, is tevens de oogarts die je uiteindelijk zal behandelen, mocht je voor een behandeling gaan. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend.

Meer over leesbrilcorrecties