Astigmatisme (cilinderafwijking)

Je ziet zowel veraf als dichtbij in bepaalde mate wazig? Bij astigmatisme (cilinderafwijking) heeft het hoornvlies niet de vorm van een mooie, ronde voetbal, maar van een rugbybal. Hierdoor valt het licht op 2 verschillende plaatsen, zowel voor als achter het netvlies en zie je wazig. De sterkte van deze oogafwijking wordt aangegeven met dioptrieën. Ooglaseren is mogelijk tot 6 dioptrieën. Astigmatisme gaat vaak gepaard met bijziendheid en verziendheid.

uitleg verschil normaal zicht en astigmatisme

 

Oorzaak

Astigmatisme is een oogafwijking die vooral voorkomt als familiekwaal of bij mensen met verziendheid. De afwijking is vaak al aanwezig vanaf de geboorte en kan langzaam erger worden naarmate je ouder wordt.

Klachten

Als je astigmatisme nog niet gecorrigeerd is, kun je last hebben van:

  • wazig zicht
  • hoofdpijn
  • vermoeide ogen
  • moeite met lezen

Astigmatisme corrigeren

Bij verziendheid of bijziendheid corrigeert de oogarts subtiel wat in wezen een normaal bolvormig hoornvlies is. Maar bij een cilinderafwijking heeft het hoornvlies de vorm van een rugbybal. Dit zorgt voor een ovaalvorm van het hoornvlies aan de voorkant van het oog.

Astigmatisme cilinderafwijking

Door deze vorm van het hoornvlies ontstaan er 2 brandpunten (ipv 1 brandpunt). En dus een wazig beeld. Om de cilinderafwijking te corrigeren houdt de oogarts rekening met het ovaalvormig hoornvlies. Vandaar dat de refractiechirurg het hoornvlies op meerdere plaatsen corrigeert.

Welke ooglaserbehandeling is mogelijk?

Er wordt vaak gedacht dat een ooglaserbehandeling een cilinder niet kan corrigeren, maar dat kan wel. Bij Vision Ooglaseren behandelen we al meer dan 15 jaar mensen met een cilinder. Het is mogelijk om astigmatisme te corrigeren met de volgende ooglaserbehandelingen:

  • de TransPRK
  • de IntraLasik Femtosecond
  • de Lasek/PRK

Boek je vooronderzoek en daarna weet je of je geschikt bent en voor welke behandeling.

Nieuw
TransPRK
Intralasik Femtosecond
Lasek /
PRK
Oogafwijking
> -8
> -10 en < +4,5
> -8 en < +4
Cilinder
Tot 4,5
Tot 6
Tot 6