Oogafwijkingen

Oogafwijkingen worden ook wel refractieafwijkingen genoemd. Lees alle informatie over je oogafwijking en welke ooglaserbehandeling hier het beste bij past.

Bijziendheid (myopie)

Bijziendheid (myopie) is een oogafwijking waarbij je ver weg niet scherp kunt zien, maar dichtbij wel. Vandaar de naam. Bij bijziendheid is je oogbol iets langer en ronder dan normaal. Hierdoor valt het brandpunt voor het netvlies.

Met bijziendheid heb je bijvoorbeeld moeite om de ondertiteling van de TV te lezen of verkeersborden. Terwijl je weer totaal geen moeite hebt met het lezen van een boek, omdat je zicht voor dichtbij goed is. Lees meer over bijziendheid.

oogafwijkingen bijziendheid

Verziendheid (hypermetropie)

Verziendheid (hypermetropie) is een oogafwijking waarbij je dichtbij niet scherp kunt zien, maar ver weg wel. Bij verziendheid is je lens te plat of je oogbol te kort. Hierdoor valt het brandpunt achter het netvlies.

Met verziendheid heb je moeite met het lezen van een boek, maar kun je verkeersborden wel goed lezen. Lees meer over verziendheid.

Oogafwijkingen verziendheid

Cilinderafwijking (astigmatisme)

Een cilinderafwijking is ook een zichtprobleem. Er wordt vaak gedacht dat een ooglaserbehandeling een cilinder niet kan corrigeren. Maar Vision Ooglaseren doet dit al meer dan 15 jaar zeer succesvol.

Bij een cilinderafwijking heeft het hoornvlies niet de vorm van een mooie, ronde voetbal, maar van een rugbybal. Hierdoor ontstaan er 2 brandpunten en zie je wazig. Je hebt bijvoorbeeld moeite met lezen en je kan niet zonder met je ogen te knijpen zowel dichtbij als ver zien. Lees meer over astigmatisme.

Oogafwijkingen cilinder

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Ouderdomsverziendheid (presbyopie) ontstaat door het verouderen van het oog. Dit treedt vaak op na het 40e levensjaar. De ooglens wordt stugger en heeft moeite met scherpstellen. Daardoor valt het licht achter het netvlies.

Met ouderdomsverziendheid heb je moeite om dichtbij te kunnen zien. Het klassieke voorbeeld is dat je een leesbril nodig hebt. Lees meer over presbyopie.

Presbyopie Ouderdomsverziendheid