Oogafwijkingen

Oogafwijkingen worden ook wel refractieafwijkingen genoemd. Een oogafwijking is geen ziekte, maar een refractiefout van het oog. De vorm van het oog wijkt af van de normale vorm: het oog is te lang, te kort of vervormd. Bij een refractieafwijking past het oog zich onvoldoende aan om het beeld scherp op je netvlies te projecteren. Je kunt niet scherp zien.

Om weer scherp te kunnen zien, kan je een bril of contactlenzen gebruiken of je kunt je ogen laten laseren. Met een ooglaserbehandeling is het mogelijk om bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en een cilinderafwijking (astigmatisme) te corrigeren. Lees alle informatie over je oogafwijking en welke ooglaserbehandeling hier het beste bij past.

Bijziendheid (-)

Heb je moeite om de ondertiteling van de TV te lezen of verkeersborden? Terwijl je weer totaal geen moeite hebt met het lezen van een boek? Bij bijziendheid (myopie) is je oogbol iets langer en ronder dan normaal. Door deze oogafwijking zie je ver weg niet scherp, maar dichtbij wel. Vandaar de naam. Lees meer over de oogafwijking bijziendheid.

oogafwijkingen bijziendheid uitleg

Verziendheid (+)

Je hebt moeite met het lezen van een boek, maar je kunt verkeersborden wel goed lezen? Bij verziendheid (hypermetropie) is je lens te plat of je oogbol te kort. Hierdoor valt het brandpunt achter je netvlies. Door deze oogafwijking zie je dichtbij niet scherp, maar ver weg wel. Lees meer over de oogafwijking verziendheid.

Oogafwijkingen verziendheid uitleg

Cilinderafwijking (Astigmatisme)

Een cilinderafwijking is ook een zichtprobleem. Er wordt vaak gedacht dat een ooglaserbehandeling een cilinder niet kan corrigeren. Maar Vision Ooglaseren doet dit al meer dan 15 jaar zeer succesvol.

Bij een cilinderafwijking heeft het hoornvlies niet de vorm van een mooie, ronde voetbal, maar van een rugbybal. Hierdoor ontstaan er 2 brandpunten en zie je wazig. Je hebt bijvoorbeeld moeite met lezen en je kan niet zonder met je ogen te knijpen zowel dichtbij als ver zien. Lees meer over de oogafwijking astigmatisme.

Oogafwijkingen cilinder uitleg

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Ouderdomsverziendheid (presbyopie) ontstaat door het verouderen van het oog. Dit treedt vaak op na het 40e levensjaar. De ooglens wordt stugger en heeft moeite met scherpstellen. Daardoor valt het licht achter het netvlies.

Met ouderdomsverziendheid heb je moeite om dichtbij te kunnen zien. Het klassieke voorbeeld is dat je een leesbril nodig hebt. Lees meer over de oogafwijking presbyopie.

oogafwijkingen presbyopie uitleg