Ben je geschikt?  (9)

Je kunt je ogen laten laseren wanneer je tussen de 18 en 60 jaar oud bent. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van je oog kom je in aanmerking voor één of meerdere van onze ooglaserbehandelingen.

Leeftijd tussen de 18-45 jaar?

Verziendheid (+)

Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft last van verziendheid (hypermetropie). Het is vaak erfelijk. Baby’s kunnen geboren worden met verziendheid, maar kunnen hier overheen groeien. Degenen die er niet overheen groeien, zullen waarschijnlijk wanneer ze in de twintig zijn een bril of contactlenzen dragen. 

Bijziendheid (-)

Heb jij bijziendheid (myopie)? Dan zie je ver weg niet scherp. Deze oogafwijking ontstaat vaak in de puberteit en is erfelijk. Ongeveer een kwart van de bevolking heeft last van myopie.

Oplossing

Ooglaseren is voor jou een perfecte oplossing. Verziendheid en bijziendheid, ook in combinatie met een cilinderafwijking, kan goed gecorrigeerd worden middels een ooglaserbehandeling.

Leeftijd tussen de 45-60 jaar?

Verziendheid (+) en Bijziendheid (-)

Zowel verziendheid als bijziendheid komt voor in deze leeftijdscategorie. Volwassenen kunnen daarnaast op latere leeftijd nog een plus sterkte ontwikkelen.

Presbyopie

Helaas hoort presbyopie (ouderdomsverziendheid) bij het ouder worden en ontkomt niemand hieraan. Je begint boeken en kranten steeds verder van je ogen af te houden, tot uiteindelijk je armen niet lang genoeg meer zijn. 

Oplossing

Verziendheid, bijziendheid een cilinderafwijking kunnen we meestal voor je corrigeren met een ooglaserbehandeling. Als je een leesbril hebt kun je kiezen voor een monovisie leesbrilcorrectie.

Wil je meer weten? Stel het ooglaseren niet langer uit en kom langs voor een vooronderzoek om te kijken of je geschikt bent. We krijgen namelijk regelmatig te horen: ”Had ik dit jaren eerder maar gedaan”.

Ooglaseren met cilinder is mogelijk tot 6 dioptrieën. Vaak gaat een cilinder gepaard met verziendheid of bijziendheid.

Sterkte tussen -10 en +4

Een ooglaserbehandeling is mogelijk wanneer je sterkte tussen de -10 en +4 ligt. Maar met welke sterkte is ooglaseren met cilinder dan mogelijk? In het geval van een cilinder wordt de sterkte van je minafwijking en je cilinder bij elkaar opgeteld. Deze moet dan binnen de -10 liggen om in aanmerking te komen voor een ooglaserbehandeling. Stelt je hebt een minafwijking van 4,5 en je cilinder is 3, dan kom je uit op -7,5 waardoor een ooglaserbehandeling waarschijnlijk mogelijk is. Een vooronderzoek geeft hier 100% uitsluitsel over.

Hoe ontstaat een cilinderafwijking?

Normaal gesproken heeft het hoornvlies een bolvormige vorm. Een cilindrische afwijking ontstaat, doordat je hoornvlies de vorm heeft van een kegel (ovaalvormig). Hierdoor vervormt het beeld. Dit is vergelijkbaar met het beeld dat je ziet in een lachspiegel. Mensen met een cilinderafwijking zien veraf en dichtbij wazig. Lees meer over cilinderafwijking.

Oog zonder cilinderafwijking

Normaal

Oog met cilinderafwijking

Cilinderafwijking

Een ooglaserbehandeling wordt niet uitgevoerd bij een van de onderstaande ziekten:

 • Staar
 • Trombose aan het oog
 • Oogontstekingen
 • Glaucoom: verhoogde oogdruk. Soms kan dit wel; je hebt een verwijzing van je oogarts nodig.
 • Afweerstoornissen
 • Bindweefselziekten
 • Instabiele diabetes
 • Maculadegeneratie
 • De ziekte van Fuchs: hoornvlieszwakte
 • De ziekte van Best: een cyste in het netvlies

Het is mogelijk om je ogen te laten laseren bij een sterkte tussen de -10 en +4. Dit zijn de maximale oogafwijkingen. Je ogen kunnen ook gelaserd worden bij een minimale min afwijking van -0,75 en bij een minimale afwijking van +0.50.

Bij Vision Ooglaseren hebben we drie verschillende behandelingen: de TransPRK (No-Touch), de Intralasik Femtosecond en de Lasek/ PRK. Je kan de TransPRK (No-Touch) ooglaserbehandeling laten uitvoeren als je een sterkte van maximaal -8 hebt. De Intralasik Femtosecond is mogelijk wanneer je een min afwijking tot -10 hebt en een plus afwijking tot +4 hebt. De Lasek/ PRK kan gebruikt worden bij een min afwijking tot -8 en een plusafwijking van maximaal +4. Door een uitgebreid vooronderzoek weet je welke behandeling voor jou geschikt is.

INTRALASIK FEMTOSECTRANSPRKLASEK / PRK
Oogsterktes-10 tot +4-1 tot -8-8 tot +4
CilindersterktesTot 6Tot 4Tot 6
Volledig computergestuurdJaJaNee
No-touch methodeNeeJaJa
Hersteltijd4 tot 5 uur2 tot 5 dagen3 tot 5 dagen
FlapjeJaNeeNee

Je kan je ogen laten laseren als je bijziend (myopie) bent. Je bent bijziend wanneer je moeite hebt om ver weg te kunnen zien. Het is bijvoorbeeld lastig om verkeersborden en de ondertiteling van de tv te lezen. Om bijzienheid te verhelpen met een ooglaserbehandeling moet je afwijking tussen de -0,75 en -10 liggen. Anders kunnen je ogen niet gelaserd worden. Lees meer over bijziendheid.

Oog zonder sterkte

Normaal

Oog met bijziendheid

Bijziendheid (-)

Je kan je ogen laten laseren als je verziend (hypermetropie) bent. Je bent verziend wanneer je moeite hebt om dichtbij te kunnen zien. Het is bijvoorbeeld lastig om een boek te lezen. Dit is iets anders dan ouderdomsverziendheid (wanneer je een leesbril nodig hebt).
Verziendheid kan verholpen worden met een ooglaserbehandeling. Hiervoor moet je afwijking  tussen de +0.5 en +4 liggen. Anders kunnen je ogen niet gelaserd worden. Lees meer over verziendheid.

Oog zonder sterkte

Normaal

Oog met verziendheid

Verziendheid (+)

Je kunt je ogen laten laseren met een lui oog wanneer je meer dan 25% zicht hebt met het luie oog. Een lui oog kan niet verholpen worden door middel van de ooglaserbehandeling.

Als je zwanger bent, kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan. Tijdens een zwangerschap (en tijdens het geven van borstvoeding) neemt de hormonale activiteit toe, hierdoor kan je zicht beïnvloed worden. Daarom laseren wij pas 3 maanden nadat je bent bevallen, of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Je kunt je ogen laten laseren wanneer je bijziend of verziend bent. Ook als je een cilinder hebt. Op basis van een uitgebreid vooronderzoek kunnen wij bepalen of jouw ogen geschikt zijn voor het ooglaseren. Ongeveer 75% van de mensen is geschikt voor een ooglaserbehandeling. Er zijn een aantal voorwaarden die je zelf al kunt nalopen:

 • Jouw leeftijd ligt tussen de 18 en de 60 jaar.
 • Jouw oogsterkte is minimaal 6 maanden stabiel.
 • Je hebt een goede algemene gezondheid.
 • Je bent niet zwanger of net bevallen en geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding.
 • Je sterkte (refractieafwijking) ligt tussen de -10 en +4.

Meer lezen: ben ik geschikt voor ooglaseren?

Voor de behandeling  (2)

Bij je eerste vooronderzoek krijg je geen pupilverwijdende druppels. Daardoor kun je gewoon zelfstandig met de auto komen.
Bij je tweede vooronderzoek krijg je pupilverwijdende druppels in waardoor je wazig kunt gaan zien waardoor je niet zelf naar huis kunt rijden. Na dit vooronderzoek zou je wel zelfstandig met het openbaar vervoer naar huis kunnen.

Ooglaserbehandeling

Na de behandeling kan je niet zelf naar huis rijden, fietsen of alleen met het openbaar vervoer reizen. Wij adviseren iemand mee te nemen die jou thuis kan brengen of begeleiden.

Autorijden na ooglaseren

Heb je een TransPRK of Lasek ooglaserbehandeling gehad en draag je bandagelenzen? Dan mag je tot aan de 1e controle nog niet zelf autorijden, want je zicht fluctueert nog. Tijdens de 1e controle verwijdert de optometrist de bandagelenzen en controleert de optometrist het herstel. Als je zicht voldoende is, mag je autorijden.

Heb je een IntraLASIK Femtosecond ooglaserbehandeling gehad? Dan mag je de volgende dag al zelf autorijden, mits je je daar comfortabel bij voelt.

 • voor het vooronderzoek & de behandeling zachte lenzen 1 week uit
 • voor het vooronderzoek & de behandeling harde lenzen 3 weken uit
 • voor het vooronderzoek & de behandeling nachtlenzen minimaal 6 weken uit
Kosten  (3)

Er is sprake van een medische indicatie wanneer er 4 dioptrieën verschil zit tussen beide ogen en er een intolerantie voor contactlenzen is. Het is heel uitzonderlijk om een ooglaserbehandeling vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering.

Wij geven op je ooglaserbehandeling 5 jaar garantie; zwart op wit. Ook krijg je na de behandeling controles gedurende 1 jaar waarbij we je goed in de gaten houden. Dit zit o.a. bij de prijs inbegrepen.

Diverse zorgverzekeraars geven een vergoeding voor een ooglaserbehandeling. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je goedkoper uit bent, want de prijzen van een ooglaserbehandeling verschillen erg per kliniek. Hoe hoog de eventuele vergoeding is, verschilt per verzekeraar. Wij adviseren je contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar om na te gaan in hoeverre deze je tegemoet komt. Vergelijk daarnaast de prijzen voor een ooglaserbehandeling goed.

Ooglaserbehandelingen  (4)

Overweeg je een ooglaserbehandeling, maar wil je eerst weten waar je aan toe bent? Lees hier alles over het vooronderzoek, de behandeling, de controles en het herstel. Zo weet jij precies waar je aan toe bent. Daarnaast kan je de video’s bekijken, zodat je echt een goed beeld hebt van wat je te wachten staat.

Ooglaser vooronderzoek

Als je overweegt je ogen te laseren adviseren wij je eerst een uitgebreid ooglaser vooronderzoek in te plannen om vast te stellen of je ogen geschikt zijn voor het ooglaseren. Je wordt uitgebreid geïnformeerd over alle details van het ooglaseren en je krijgt schriftelijke documentatie van ons mee.
Bij een vooronderzoek worden je ogen nauwkeurig opgemeten. Daarbij wordt onder andere gekeken of je een cilinder hebt (dit is over het algemeen geen probleem) en of je hoornvlies niet te dun is voor een ooglaserbehandeling. Het vooronderzoek bestaat onder andere uit de volgende metingen:

 • vorm en dikte van het hoornvlies
 • soort oogafwijking
 • sterkte van de oogafwijking in dioptrieën
 • de oogdruk

Als je zachte lenzen hebt mogen deze een periode van één week niet gedragen worden, de lenzen hebben namelijk invloed op de vorm van het hoornvlies. Bij harde lenzen is deze periode drie weken. Direct na het ooglaser vooronderzoek kan je de afspraak maken voor de behandeling.

Bekijk de video van het vooronderzoek #1

Marloes heeft alle stappen die bij een ooglaserbehandeling komen kijken gefilmd. Van het vooronderzoek, de behandeling, de controles en het herstel tot aan het resultaat. Daardoor krijg jij een goed beeld van wat je kan verwachten. Bekijk de video van het vooronderzoek.

Ooglaserbehandeling

Op de dag van de behandeling worden je ogen nogmaals gemeten. Samen met de oogarts die je gaat behandelen, bekijk je alle resultaten van de metingen en geeft hij je nogmaals uitleg over de mogelijke risico’s en verwachtingen van het eindresultaat.

Bij Vision Ooglaseren kun je kiezen voor de veiligste ooglaserbehandelingen: IntraLasik Femtosecond, TransPRK en Lasek. De stappen zijn per behandeling verschillend. Bekijk ze hieronder.

TransPRK (no-touch methode) in stappen

Stap 1 TransPRK: Verdoving

Stap 1: Verdoving

Verdoving met oogdruppels

Stap 2 TransPRK: Voorbereiding

Stap 2: Voorbereiding

Bereikbaar maken van het hoornvlies

Stap 3 TransPRK: Laserbehandeling

Stap 3: Laserbehandeling

Laseren duurt 30 seconden per oog

Stap 4 TransPRK: Herstel

Stap 4: Herstel

Bandagelens

IntraLASIK Femtosecond-behandeling in stappen

Stap 1 IntraLasik Femtosecond: Verdoving

Stap 1:
Verdoving

Verdoving met oogdruppels

Stap 2 IntraLasik Femtosecond: Voorbereiding

Stap 2: Voorbereiding

Flapje maken met een laser duurt nog geen minuut

Stap 3 IntraLasik Femtosecond: Bereikbaar maken

Stap 3: Bereikbaar maken

Omklappen van het flapje

Stap 4 IntraLasik Femtosecond: Laserbehandeling

Stap 4: Laserbehandeling

Laseren duurt 30 seconden per oog

Stap 5 IntraLasik Femtosecond: Herstel

Stap 5:
Herstel

Terugklappen van het flapje

Lasek-behandeling in stappen

Stap 1 Lasek: Verdoving

Stap 1: Verdoving

Verdoving met oogdruppels

Stap 2 Lasek: Voorbereiding

Stap 2: Voorbereiding

Epitheellaag wordt losgeweekt met alcoholoplossing

Stap 3 Lasek: Bereikbaar maken

Stap 3: Bereikbaar maken

Epitheel wordt opzij geschoven

Stap 4 Lasek: Laserbehandeling

Stap 4: Laserbehandeling

Laseren duurt 30 seconden per oog

Stap 5 Lasek: Herstel

Stap 5:
Herstel

Beschermlens wordt op oog geplaatst

Na de behandeling

Je hebt geen verband nodig na de ooglaserbehandeling, maar bij de Lasek en de TransPRK behandeling wordt er wel een beschermlensje op je oog geplaatst. Deze wordt na ongeveer 5 dagen verwijderd. We raden je aan een goede zonnebril met UV-filter mee te brengen (zonder sterkte). Na de behandeling krijg je een beschermbril mee naar huis voor de eerste nacht.

Bekijk de video van de behandeling #2

Marloes heeft gekozen voor de TransPRK. Kijk met haar mee op haar behandeldag.

Pijn na behandeling?

Afhankelijk van de behandeling verschilt de pijn of het ongemak en ook het herstel tot volledig gezichtsvermogen na de behandeling. In dit schema kun je zien wat ten aanzien van het herstel per ooglaserbehandeling gebruikelijk is.

Bekijk de video het herstel #3

Wat is de ervaring van Marloes ten aanzien van het herstel?

Controles ooglaseren

Na de behandeling kom je naar de kliniek voor je controle. Op deze wijze worden eventuele complicaties onmiddellijk gezien en eventueel behandeld. Na zorgvuldige controles van de geslaagde ooglaserbehandeling kan je terug naar huis, normaal gesproken kan je zelf al naar huis rijden.
Na een maand, een half jaar en een jaar zijn er nog extra controles voor de gezondheid van je ogen gepland. Met deze controles waarborgen wij je verwachtingen van de ooglaserbehandeling. Indien het om medische redenen noodzakelijk is, kunnen wij uiteraard een extra afspraak maken voor een nacontrole.

Bekijk de video resultaat ooglaseren #4

Hoe gaat het met Marloes haar ogen 1 jaar na de behandeling? In deze video vertelt ze je er alles over.

Tussen de ooglaserbehandelingen zitten verschillen. Verschillen in de gebruikte techniek, het herstel en de eigenschappen van de ooglaserbehandelingen. Lees hier alles over de verschillende technieken, het herstel, wanneer je weer aan het werk kunt en welke ooglaserbehandeling geschikt is bij welke sterkte.

Verschil ooglaserbehandelingen

Het verschil tussen ooglaserbehandelingen zit hem vooral in de manier waarop het epitheel wordt verwijderd en al dan niet wordt teruggeplaatst. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van jouw hoornvlies aangepast, zodat het licht weer op de juiste wijze wordt gebroken. Het hoornvlies bestaat uit vijf lagen, bij het laseren wordt alleen de eerste laag van het hoornvlies tijdelijk verwijderd (het epitheel). Er zijn grofweg twee technieken voor ooglaseren.

Opbouw van het hoornvlies

Twee technieken van ogen laseren

Er zijn grofweg twee methodes om ogen te laseren:

1. Bij de eerste methode wordt de epitheellaag verwijderd, dit is de PRK ooglaserbehandeling. Dit kan geheel computergestuurd door de laser (TransPRK) of handmatig met een alcoholoplossing (Lasek). Daarna past de oogarts met behulp van onze high tech laser de bolling van jouw hoornvlies minutieus aan. Na de behandeling groeit het epitheel binnen 3 tot 4 dagen weer vanzelf dicht. Dit dichtgroeien kun je ervaren als een vervelend gevoel. Een beetje alsof er wat zand in je ogen is gekomen.

2. Bij de tweede methode (IntraLASIK Femtosecond) wordt een flapje gemaakt in het epitheel. Dit flapje wordt door een specifieke laser gemaakt en blijft aan één zijde vastzitten. Vervolgens wordt dit flapje net zoals de bladzijde van een boek omgeslagen. Daarna wordt de bolling van het hoornvlies minutieus gecorrigeerd. Ten slotte wordt het hoornvliesflapje weer terug geplaatst. Deze methode kenmerkt zich door een heel snel herstel en zeer weinig ongemak.

Verschil herstel ooglaserbehandelingen

Het herstel van de TransPRK, IntraLASIK Femtosecond en de Lasek/PRK ooglaserbehandeling is verschillend. Dit is overzichtelijk weergegeven in onderstaand schema.

INTRALASIK FEMTOSECTRANSPRKLASEK / PRK
Kans op wazig zicht4-5 uur2-5 dagen2 tot 3 weken
Zicht is optimaal1 week tot 3 maanden2 weken tot 3 maanden2 weken tot 3 maanden
NapijnIn de eerste uren na de behandeling kan lichte pijn worden ervaren2-5 dagen lichte napijn3 tot 5 dagen matige napijn
Weer aan het werk1-2 dagen6-7 dagenVanaf 7 dagen

TransPRK

De TransPRK is de meest gekozen behandeling. Het is een minimaal invasieve all-laser behandeling. De hersteltijd van een TransPRK is iets langer dan de IntraLASIK Femtosecond methode, maar uiteindelijk is je oog sterker doordat er geen flap is gemaakt. Een ander voordeel is dat er minder pijn na de ingreep wordt ervaren t.o.v. de Lasek/PRK methode.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

Wij voeren de ooglaserbehandelingen aan het einde van de week uit, waardoor je in het weekend genoeg tijd hebt om te herstellen. Na een TransPRK behandeling kun je de week erop weer aan het werk.

IntraLasik Femtosecond

De IntraLASIK Femtosecond ooglaserbehandeling is 100% mesvrij. De computergestuurde laser maakt het flapje en voert de ooglaserbehandeling uit. Van alle behandelingen wordt bij deze ooglaserbehandeling de minste napijn ervaren. Het voordeel van de IntraLasik behandeling is dat je alweer snel aan het werk kunt. Bij een FemtoLasik behandeling kun je maandag prima weer aan de slag.

Lasek/PRK

Bij de Lasek ooglaserbehandeling wordt het epitheel handmatig verwijderd met een alcoholoplossing. Daarna past de laser het hoornvlies aan. Het herstel bij een Lasek-behandeling duurt gemiddeld iets langer dan bij een IntraLASIK Femtosecond en/of TransPRK behandeling. Ook wordt er meer napijn ervaren bij deze ooglaserbehandeling. Het voordeel van deze behandeling is dat het uitgevoerd kan worden bij:

 • een dun hoornvlies
 • droge ogen
 • een lage sterkte
 • een verhoogd risico op oogletsel

Lees meer over het verschil tussen Lasek en Lasik.

Eigenschappen ooglaserbehandelingen

Een ooglaserbehandeling kan bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), astigmatisme (cilinderafwijking) en ouderdomsverzienheid (presbyopie) corrigeren. De voorwaarden is wel dat je sterkte tussen de -10 en +4 ligt. Daarnaast kun je in onderstaand schema zien welke behandelmethode geschikt is voor jouw sterkte.

INTRALASIK FEMTOSECTRANSPRKLASEK / PRK
Oogsterktes-10 tot +4-1 tot -8-8 tot +4
CilindersterktesTot 6Tot 4Tot 6
Volledig computergestuurdJaJaNee
No-touch methodeNeeJaJa
Hersteltijd4 tot 5 uur2 tot 5 dagen3 tot 5 dagen
FlapjeJaNeeNee

Het verschil tussen Lasek en Lasik is de techniek die wordt gebruikt. Bij de Lasik ooglaserbehandeling wordt een hoornvliesflapje gemaakt. Bij de Lasek wordt het bovenste laagje van je hoornvlies met alcohol losgemaakt en opzij geschoven.

Lasik

Je hoornvlies bestaat uit 5 lagen. Bij de Lasik behandeling wordt het eerste laagje (het epitheel) zo opengesneden dat er een flapje ontstaat. Dit wordt met een microkeratoom (soort mesje) gemaakt. Daarna corrigeert de laser je sterkte. Hierna kun je zonder lenzen of bril scherp zien.

IntraLasik Femtosecond

Bij Vision Ooglaseren gebruiken we een verbeterde versie van de Lasik methode, namelijk de IntraLasik Femtosecond. Bij deze techniek maakt de laser het flapje in plaats van het mesje. Deze techniek is uiteraard veel preciezer en geeft een beter resultaat.

Lasek

Opbouw lagen van het hoornvlies

Bij de Lasek behandeling wordt het epitheel (het eerste laagje van je hoornvlies) losgeweekt en verwijderd. Dan past de laser je hoornvlies aan, zodat je zonder lenzen of bril scherp kunt zien. De Lasek is een oppervlakkigere methode dan de Lasik. Daarom kan deze ooglaserbehandeling worden uitgevoerd bij mensen met een dun hoornvlies (waarbij geen Lasik behandeling mogelijk is).

Als eerste worden je ogen verdoofd met oogdruppels. Afhankelijk van de soort behandeling maakt bij voorkeur de laser (of de oogarts) een hoornvliesflapje of wordt het hoornvlies verwijderd. Daarna slijpt de laserstraal subtiel de vorm van het hoornvlies bij. Als laatste wordt de flap weer teruggeplaatst of krijg je een bandagelens, zodat je hoornvlies kan herstellen.

Veiligheid  (4)

Bij Vision Ooglaseren voldoen wij in de oogklinieken aan alle veiligheidseisen die de kans op complicaties vrijwel beperken tot het minimum. De kans op infecties zijn door de veiligheidseisen minimaal. De reden hiervoor zijn de hoge kwaliteitseisen waaraan de operatiekamers moeten voldoen. De lucht in de operatiekamers is zo gefilterd dat er nauwelijks deeltjes in de lucht zweven. Indien er toch een infectie ontstaat kan deze meestal worden verholpen met speciale druppels. Indien er een litteken achterblijft kan dit door middel van een nabehandelingen worden gecorrigeerd.

Ooglaseren

Veel mensen denken dat er bij een ooglaserbehandeling een deel van het hoornvlies wordt weggebrand. Veel mensen zijn bang voor hitte op hun ogen, laseren is echter geen warmtestraal. Het is een koele bundel licht, uitgezonden op één bepaalde golflengte. De ooglaser verdampt een dun, exact berekend laagje van het hoornvlies weg.
Uit een ooglaser vooronderzoek zal naar voren komen voor welke behandeling je geschikt bent en wat de kosten van de behandeling zijn. Over het algemeen wordt 20% van de kandidaten in het voortraject afgewezen of geadviseerd geen ooglaserbehandeling te ondergaan.

Ooglaser apparatuur

Vision Ooglaseren maakt standaard gebruik van de nieuwste laserapparaten voor een optimale ooglaserbehandeling. Onze oogartsen hebben altijd de modernste ooglaser apparatuur ter beschikking om door middel van de Lasek of IntraLase behandeling jouw ogen succesvol te behandelen.
 

Nachtblindheid of nachtbijziendheid kan optreden wanneer alleen het centrale deel van het hoornvlies gemodelleerd wordt. De ogen worden meer bijziend als de pupil vergroot, zoals onder schemercondities, waardoor ook lichtstralen door het niet behandelde deel het oog binnentreden. Met de Personalised Treatment neemt het risico op nachtblindheid af.

In theorie zou je blind kunnen worden door ooglaseren. Echter, de kans dat je blind wordt aan een oog is uiterst klein en staat gelijk aan de kans om te verongelukken bij een vliegtuigongeluk: 1 op de 5 miljoen. Om blind te worden door ooglaseren, zouden een aantal specifieke complicaties elkaar op moeten volgen, beginnend met een ernstige ooginfectie. Vaak gevolgd of in combinatie met het niet opvolgen van medisch advies. Er zijn wereldwijd enkele gevallen bekend, dit is dus extreem zeldzaam.

Risico bij contactlenzen groter

De kans is groter dat je een ooginfectie oploopt door het jarenlang dragen van lenzen dan van een ooglaserbehandeling (bron). Contactlenzen zijn veilig wanneer je ze hygiënisch gebruikt. Iedereen kent contactlenzen, terwijl ooglaseren onbekend is. Men is dus ook niet goed op de hoogte van de risico’s van ooglaseren. Het is vergelijkbaar met het feit dat mensen liever in de auto stappen dan in het vliegtuig. Terwijl je statistisch gezien meer risico loopt met autorijden dan met vliegen.

Dit is hetzelfde bij contactlenzen en ooglaseren. Statistisch gezien is de kans groter om een ooginfectie op te lopen door contactlenzen dan door ooglaseren. Mocht je toch een ooginfectie oplopen, dan is dit goed te behandelen met een antibioticakuur. In deze context, is het wellicht wat makkelijker om in te schatten hoe klein de kans is om blind te worden door een ooglaserbehandeling.

Veilig ooglaseren

Aan iedere operatie zijn risico’s verbonden. Bij Vision Ooglaseren werken ervaren refractiechirurgen die strikte veiligheidsprotocollen volgen. Daarnaast krijgen patiënten leefregels, antibiotica en ontstekingsremmers mee om het risico op een ooginfectie na de behandeling zoveel mogelijk te beperken. Verder begeleiden we je ruim een jaar lang na je ooglaserbehandeling en houden we je ogen nauwlettend in de gaten. Het is dus zeer belangrijk dat je je aan de leefregels houdt, het advies van de arts opvolgt voor een spoedig herstel en naar de controles komt.

Op deze manier is ooglaseren dan ook een veilige manier om van een bril of contactlenzen af te komen. Bij Vision Ooglaseren maken wij complicaties na de ooglaserbehandeling gelukkig zelden mee. Ook is er in het verleden bij Vision Ooglaseren nog nooit iemand blind geworden na een ooglaserbehandeling.

Bij Vision Ooglaseren maken wij complicaties na de ooglaserbehandeling gelukkig zelden mee. Wij vinden het echter wel belangrijk dat je de meest voorkomende risico’s en complicaties kent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Dankzij moderne technieken en de testen die voorafgaand aan een operatie gedaan worden zijn de complicaties bij een ooglaserbehandeling zeldzaam. Net zoals voor iedere medische ingreep geldt ook voor refractiechirurgie dat er risico’s aan een behandeling verbonden zijn. Hieronder staan een aantal risico’s beschreven. Voor meer informatie verwijzen we je naar jouw behandelend arts.

Risico’s ooglaseren:

 • Over- of ondercorrectie
  Gewoonlijk is dit te verhelpen door middel van een tweede laserbehandeling, als de dikte van het hoornvlies dat toelaat. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een niet te behandelen reststerkte overblijft.
 • Infecties
  Er is een kans op een infectie na een ooglaserbehandeling. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken.
 • Droge ogen
  Doorgaans verdwijnen deze na 3 tot 6 maanden. Gedurende de eerste maanden gebruiken cliënten kunsttranen om droge ogen te verminderen.
 • Haze
  Na de behandeling kan een tijdelijke geringe vertroebeling van het hoornvliesoppervlak optreden, haze genoemd. De kans op haze is hooguit 5%. Na 3 tot 12 maanden is de helderheid in principe weer hersteld.
 • Halo’s of schitteringen rond lichtbronnen
  Dit verschijnsel doet zich gewoonlijk ’s nachts voor en verdwijnt doorgaans na enige tijd. Indien nodig, is het mogelijk dit probleem met pupilvernauwende oogdruppels te behandelen. Als het probleem zich blijft voordoen, kan dit in meer of mindere mate het ’s nachts rijden bemoeilijken.
 • Flapcomplicaties (alleen relevant bij de IntraLASIK Femtosecond ooglaserbehandeling)
  Denk aan: striae (kreukels) en verplaatsing van de flap. Het flapje kan dan worden teruggeplaatst. Als er sprake is van een onvolledige flap, moet de behandeling op een later tijdstip worden uitgevoerd. De kans op flapcomplicaties is slechts 1 op 800.

Na de behandeling krijgen cliënten altijd medicatie en leefregels mee. Door opvolging van deze regels wordt de kans op deze complicaties tot een minimum beperkt. Lees meer over: de controles na de ooglaserbehandeling en het herstel na ooglaseren.
 

Herstel  (4)

De oogdruppels (medicatie) worden door ons besteld via de centrale apotheek. De medicatie staat dan klaar in de kliniek op jouw behandeldag. Het gaat om:

 • FML (ontstekingsremmer)
 • Vigamox (antibiotica)
 • Dicloabak (ontstekingsremmer, alleen bij de TransPRK en de PRK/Lasek behandeling)

  Als je oogdruppels op zijn, vraag je hier een herhaalrecept aan. 

Kunsttranen

De kunsttranen Thealoz Duo mag je zelf bestellen. Je krijg van ons een flacon van 5 ml mee, maar dat is niet voldoende. Lees meer over het herstel van een ooglaserbehandeling.

Instructie oogdruppels:

 • Begin één uur na de behandeling met de oogdruppels.
 • Wacht 5 minuten tussen de druppels om ze goed te laten inwerken.
 • Wacht ten minste 30 minuten voordat je de kunsttranen gebruikt (Thealoz Duo), omdat je anders de medicatie-druppels wegspoelt.

Sporten zonder lichamelijk contact, zoals fitness en hardlopen, mag je na twee weken weer doen. Wij adviseren om sporten mét lichamelijk contact, zoals hockey en voetbal, vier weken niet te doen.

Na een ooglaserbehandeling adviseren wij je om twee weken niet te zwemmen in chloor- of zeewater. Door het chloor- of zeewater kan het oog namelijk gaan irriteren, wat een vertraging kan opleveren bij het herstel van de ooglaserbehandeling. Als je besluit om na twee weken te gaan zwemmen, adviseren wij je dat te doen met een zwembril.

Duiken

Duiken raden wij de eerste zes weken af. Bij flinke dieptes is het verstandig dit af te stemmen met je oogarts.

Na een ooglaserbehandeling mag je twee weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. De make-updeeltjes kunnen namelijk in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken. Daarom mag je ook geen make-up dragen op de dag van je ooglaserbehandeling en adviseren we je ogen goed schoonmaken van tevoren. Voor het vooronderzoek kun je wel gewoon make-up dragen.

Tijdens de behandeling  (4)

Ons eyetracking systeem houdt je ogen nauwlettend in de gaten. Dit gebeurt honderden keren per seconde. Mocht je wegkijken, dan stopt de laser direct en gaat pas weer verder als je recht kijkt. De eyetracker zorgt er dus voor dat de laser het hoornvlies op exact de juiste plek corrigeert.

Ooglaseren is niet pijnlijk. Voor de behandeling krijg je verdovende oogdruppels in je ogen. Deze oogdruppels maken je ogen gevoelloos, waardoor je niks van de behandeling voelt. Veel van onze patiënten ervaren een bezoek aan de tandarts als pijnlijker.

Bij de IntraLasik Femtosecond-methode wordt alvorens het werkelijke ooglaseren een flapje gemaakt. Het creëren van de flap kan een lichte druk op de oogbol geven, wat door sommige mensen wordt gevoeld. Dit wordt echter niet als pijnlijk ervaren. Enige tijd na het ooglaseren zullen de verdovende oogdruppels uitgewerkt raken.

Herstel ooglaseren

Kans op wazig zicht
Zicht is optimaal
Napijn
Weer aan het werk
INTRALASIK FEMTOSEC
4-5 uur
1 week tot 3 maanden
In de eerste uren na de behandeling kan lichte pijn worden ervaren
1-2 dagen
TRANSPRK
2-5 dagen
2 weken tot 3 maanden
2-5 dagen lichte napijn
6-7 dagen
LASEK/PRK
2 tot 3 weken
2 weken tot 3 maanden
3 tot 5 dagen matige napijn
Vanaf 7 dagen

Veel mensen denken dat er bij een ooglaserbehandeling een deel van het hoornvlies wordt weggebrand. Ze zijn bang voor hitte op hun ogen; laseren is echter geen warmtestraal. Het is een koele bundel licht; uitgezonden op één bepaalde golflengte. De ooglaser verdampt een dun, exact berekend laagje van het hoornvlies weg. Daarna past de laser de bolling van het hoornvlies aan waardoor je weer scherp kunt zien.

Uit een ooglaser vooronderzoek zal naar voren komen voor welke behandeling je geschikt bent, wat de kosten van de behandeling zijn en wat de plus- en minpunten zijn. Over het algemeen wordt 20% van de mensen in het voortraject afgewezen of geadviseerd geen ooglaserbehandeling te ondergaan.

Dit is niet mogelijk. Tijdens de behandeling krijg je een oogklemmetje op dat wij pas verwijderen zodra de behandeling is afgerond. Het geeft geen prettig gevoel, maar het is helaas wel nodig om ervoor te zorgen dat je niet met je ogen knippert en het resultaat optimaal is.

Na de behandeling  (5)

Als je oogdruppels op zijn, vraag je op deze pagina een nieuw recept aan.

Ja, na een ooglaserbehandeling kun je een staaroperatie ondergaan. Het is wel van belang dat de behandelend arts op de hoogte is van je ooglaserbehandeling.

Onze patiënten vragen zich vaak af of ze na een ooglaserbehandeling een leesbril nodig hebben. Dit is afhankelijk van je leeftijd. Rond je 40ste levensjaar krijg je vanwege ouderdomsverziendheid meestal een leesbril om je zicht voor dichtbij te verbeteren, dit staat los van een laserbehandeling.

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.

Lasek & TransPRK

Bij de Lasek en de TransPRK behandeling krijg je een bandagelensje in je ogen. Door, per ongeluk, in je ogen te wrijven zou je deze kunnen verplaatsen. Dit lensje wordt na 5 dagen verwijderd.

IntraLasik Femtosecond

Bij de IntraLasik Femtosecond is er vooral de eerste dagen een geringe kans op plooivorming in de flap als je in je ogen wrijft. Als dit jou onverhoopt overkomt, kun je dit herkennen aan branderige, rode ogen en wazig zicht.

Gelukkig is het wel te verhelpen: je komt bij ons langs voor een flapspoeling en dan kunnen wij je flapje liften, schoonspoelen en weer gladstrijken.

Ja, 3 maanden na je ooglaserbehandeling kun je weer lenzen dragen. Maar het doel van een ooglaserbehandeling is uiteraard om je een optimaal zicht zonder lenzen of bril te geven.

Na 3 maanden kun je weer multifocale lenzen dragen. Deze lenzen hebben een 0 voor de verte-sterkte, het leesgedeelte zit dan aan de buitenkant van de lens. Tijdens het vooronderzoek kunnen wij ook bepalen of je geschikt bent voor onze monovisie leesbrilcorrectie.

Resultaat ooglaseren  (1)

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar. Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt na een ooglaserbehandeling. Dit betekent alleen niet dat je ogen en je sterkte in de loop der jaren niet meer kunnen veranderen. Door het ouder worden, krijg je wellicht last van staar of kun je een leesbril nodig hebben.

Leesbril door het ouder worden

Heel veel mensen vragen zich af of ze na een ooglaserbehandeling een leesbril nodig hebben. Het feit dat je door het ouder worden een leesbril nodig hebt, heeft niks te maken met je hoornvlies, maar met je ooglens. Door het ouder worden kan je ooglens niet meer scherpstellen voor dichtbij. Je hebt dan last van ouderdomsverziendheid. Dit staat dus los van de ooglaserbehandeling.

Resultaat ooglaseren

Marloes heeft het gehele proces van ooglaseren vastgelegd. Zij heeft in augustus 2017 haar ogen laten laseren bij Vision Ooglaseren. Zij laat in 4 vlogs zien hoe dat gegaan is. Bekijk de video die ze heeft gemaakt 1 jaar na haar behandeling.