Veilig en vertrouwd ooglaseren

trustpilot_strs 4.7 uit 5

0800 777 8 777 |

Thuiswerken: voorkom vierkante ogen

Geplaatst op:

Vanwege het coronavirus is ‘thuiswerken’ momenteel hot topic. Zelfs voor doorgewinterde kantoormedewerkers is het thuiswerken even wennen. Hoe zorg je dat jouw ogen gezond blijven en je geen ‘vierkante ogen’ krijgt?

Het sociale praatje bij het koffieautomaat of de dagelijkse wandeling door het nabijgelegen park met collega’s viel vorige week plotseling weg vanwege het coronavirus. Iedereen in Nederland, zelfs in een groot deel van Europa, moet noodgedwongen zoveel mogelijk thuisblijven om verspreiding van het virus te voorkomen.

Denk aan de gymleraar die normaal gesproken zijn leerlingen aan de touwen laat zwaaien, of aan de beleidsmedewerker van de gemeente die normaal gesproken dagelijks in vergaderingen zit. Ook voor medewerkers die altijd al op een computer werken ontstaan er nu ineens uitdagingen. Het is verleidelijk langer door te werken omdat je nu eindelijk tijd hebt dat éne project of verslag af te krijgen.

Wat zijn vierkante ogen?

Vierkante ogen (ook wel ‘computerogen’ genoemd) is geen officiële diagnose en je kunt er zeker niet blind van worden. Bij volwassenen kan lang naar een beeldscherm kijken leiden tot vermoeidheid, wazig zien en droge ogen. Voor iedereen die meer dan 4 uur per dag beeldschermwerk doet, ligt het risico op vierkante ogen op de loer.

Loop de volgende vragenlijst na om na te gaan of jij last hebt van vierkante ogen.

Heb je tijdens of na het werk:

  • Prikkende of brandende ogen?
  • Tranen in je ogen?
  • Verblindende flitsen voor je ogen?
  • Minder scherp zicht?

Heb je na het werk last van je ogen, als je:

  • TV kijkt?
  • Leest?
  • In de auto rijdt?

Als je één of meer van de vragen met “ja” beantwoordt dan worden je ogen teveel belast op dit moment.

Tips: voorkom vierkante ogen

Het zijn tijdelijke ongemakken die je goed kunt voorkomen door de volgende drie tips op te volgen tijdens het thuiswerken.

#1 – Pauzes

Zorg dat je minimaal iedere twee uur een kwartier lang pauze inlast. Blijf in dit kwartier niet op je plek zitten maar gebruik deze tijd om even naar buiten te gaan, een was op te hangen of een yoga-oefening te doen. Wist je dat er ook yoga-oefeningen bestaan voor je ogen? Bekijk deze hier.   

vierkante_ogen_pauzes_Vision_Ooglaseren

#2 – Goede werkhouding

Stel je computerscherm goed af. De bovenkant van het scherm moet ter hoogte van je voorhoofd zijn. Het scherm zelf moet op een armlengte afstand staan. Bekijk hier alle instructies voor de juiste werkhouding.

Thuiswerken_vierkante_ogen_Vision_Ooglaseren

#3 – Licht

Zorg dat daglicht niet direct op je beeldscherm valt. Dit vermoeit je ogen teveel. Draai het scherm zo, dat je geen reflectie van het daglicht op je scherm ziet. Bekijk ook de instellingen van je beeldscherm en zet eventueel de helderheid lager zodat je ogen meer rust krijgen.

vierkante_ogen_licht_Vision_Ooglaseren

Denk aan jouw ogen en veel succes met het thuiswerken tijdens deze gezondheidscrisis. Ben je benieuwd naar de maatregelen van Vision Ooglaseren met betrekking tot het coronavirus?

Klik dan hier.

Bronnen: gezondheidsnet.nl, yogaonline.nl en rsi-alert.nl.