Ooglaseren stap voor stap

Als je overweegt je ogen te laseren adviseren wij je eerst een uitgebreid ooglaser vooronderzoek in te plannen om vast te stellen of je ogen geschikt zijn voor het ooglaseren. Je wordt uitgebreid geïnformeerd over alle details van het ooglaseren en je krijgt schriftelijke documentatie van ons mee.

Ooglaser vooronderzoek

Bij een vooronderzoek worden je ogen nauwkeurig opgemeten. Daarbij wordt onder andere gekeken of je een cilinder hebt (dit is over het algemeen geen probleem) en of je hoornvlies niet te dun is voor een ooglaserbehandeling. Het vooronderzoek bestaat onder andere uit de volgende metingen:

 • vorm en dikte van het hoornvlies
 • soort oogafwijking
 • sterkte van de oogafwijking in dioptrieën
 • de oogdruk

Als je zachte lenzen hebt mogen deze een periode van één week niet gedragen worden, de lenzen hebben namelijk invloed op de vorm van het hoornvlies. Bij harde lenzen is deze periode drie weken. Direct na het ooglaser vooronderzoek kan je de afspraak maken voor de behandeling.

Ooglaserbehandeling

Op de dag van de behandeling worden je ogen nogmaals gemeten. Samen met de oogarts die je gaat behandelen bekijk je alle resultaten van de metingen en geeft hij je nogmaals uitleg over de mogelijke risico’s en verwachtingen van het eindresultaat.

De IntraLasik Femtosecond methode is de meest veilige en modernste manier van ooglaseren op dit moment. Deze ooglaserbehandeling ziet er als volgt uit:

 • Je krijgt aangepaste kleding: een haarnetje, een operatiejas en slofjes om uw schoenen af te dekken.
 • De ogen worden verdoofd met druppels.
 • De oogarts maakt het flapje binnen slechts drie minuten per oog, de laser zelf wordt hierbij slechts gedurende 30 seconde per oog gebruikt.
 • Met de laser corrigeert de oogarts de vorm van het hoornvlies waardoor je weer goed kunt zien. Deze stap duurt circa 5 minuten per oog. De laser zelf heeft voor de correctie niet meer dan 10 tot 15 seconden nodig.
 • Je wacht een half uur in de rustruimte.
 • De oogarts controleert de flap die met de laser gemaakt is.

Je hebt geen verband nodig na de ooglaserbehandeling, wel raden wij aan een goede zonnebril met UV-filter mee te brengen (zonder sterkte). Na de behandeling krijg je een beschermbril mee naar huis voor de eerste nacht.

Pijn na behandeling?
Afhankelijk van de behandeling verschilt de pijn of het ongemak en ook het herstel tot volledig gezichtsvermogen na de behandeling IntraLasik Femtosecond of Lasek.

 • IntraLasik Femtosecond: de Intralasik ooglaserbehandeling is eenvoudig, bijna pijnvrij, bloedvrij en heeft een extreem korte genezingstijd. De druk op de ogen voor het maken van het flapje kan als onaangenaam ervaren worden. Het voordeel van de IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling is dat je onmiddellijk na de operatie beter kunt zien. De eerste dagen en soms eerste weken na de behandeling kan het zicht nog licht variëren. De IntraLasik Femtosecond methode is de veiligste en modernste manier van ooglaseren en de behandeling die het vaakst voorkomt. Niet alle klinieken in Nederland voeren deze methode uit.
 • LASEK: na de Lasek behandeling dien je er rekening mee te houden dat er ongeveer drie tot vijf dagen napijn is. Een week na de behandeling is het zicht ongeveer 80% en na drie weken is het definitieve zicht bereikt.

Nacontroles ooglaseren

De volgende dag kom je naar de kliniek voor de nacontrole, dit is de tweede nacontrole. Op deze wijze worden eventuele complicaties onmiddellijk gezien en eventueel behandeld. Na zorgvuldige controles van de geslaagde ooglaserbehandeling kan je terug naar huis, normaal gesproken kan je zelf al naar huis rijden.

Na een maand, een half jaar en een jaar zijn er nog extra controles voor de gezondheid van je ogen gepland. Met deze nacontroles waarborgen wij je verwachtingen van de ooglaserbehandeling. Indien het om medische redenen noodzakelijk is kunnen wij uiteraard een extra afspraak maken voor een nacontrole.

Maak nu een afspraak voor een ooglaser vooronderzoek om de geschiktheid van je ogen te testen en profiteer van onze aantrekkelijke prijzen. De zeer ervaren oogartsen werken met uiterst geavanceerde apparatuur om je ogen nauwkeurig te laseren.