Veilig en vertrouwd ooglaseren

trustpilot_strs 4.6 uit 5

0800 777 8 777 |

Ooglaseren goed voor Nobelprijs

Geplaatst op:

De mensen die de basis hebben gelegd voor de techniek van ooglaseren zijn in het zonnetje gezet. Zij hebben dinsdag namelijk de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontvangen. Het gaat om Gérard Mourou (Frankrijk) en Donna Strickland (Canada). Zij delen de prijs met Arthur Askin (Amerika).

In 1985 ontwikkelden Gérard Mourou en Donna Strickland de meest intense laserpulsen ooit. Deze revolutionaire lasertechniek is geschikt voor ooglaseren. Traditionale lasers zijn hiervoor veel te lomp en te grof. Ze zijn te vergelijken met een scalpel. De laser van Mourou en Strickland is veel verfijnder en is daarom geschikt voor een ooglaserbehandeling.


Mensen denken vaak dat er bij een ooglaserbehandeling een deel van het hoornvlies wordt weggebrand. Dit is alleen niet zo. Laseren is geen warmtestraal, maar een koele bundel licht.


Donna Strickland is pas de derde vrouw die de Nobelprijs voor de Natuurkunde wint. Haar voorgangers waren: Marie Curie (1902) en Maria Goeppert-Mayer (1963). Tegen de BBC zei Strickland dat ze het verassend vond dat het zo lang duurde voordat een vrouw de prijs weer won.