Veilig en vertrouwd ooglaseren

trustpilot_strs 4.7 uit 5

0800 777 8 777 |

Is ooglaseren wel ‘oog’laseren?

Geplaatst op:

De naam ‘ooglaseren’ is eigenlijk best verwarrend. Ooglaseren laat je namelijk denken dat je hele oog met de laser wordt aangepast. Dat is niet zo! We leggen je graag uit hoe dit precies zit.

Oog

Het is fijn om te snappen wat er met je ogen gebeurd als je kiest voor een ooglaserbehandeling. Voor een goede uitleg ontkomen we niet aan een korte biologieles. Je oog bestaat uit minimaal 10 onderdelen die niet zonder elkaar kunnen functioneren. Denk aan de iris voorin of het netvlies achterin. Het onderdeel dat de hoofdrol speelt in een ooglaserbehandeling is: het hoornvlies.

Opbouw van het oog

De reden dat jij nu een bril of lenzen draagt is omdat je hoornvlies niet de juiste vorm heeft om lichtstralen op de juiste plek op je netvlies te laten vallen. Als je hoornvlies te bol is ben je bijziend (-), bij een te plat hoornvlies ben je verziend (+) en bij hoornvlies in de vorm van een rugbybal heb je een cilinderafwijking. Omdat alle lichtstralen via het hoornvlies je oog binnenkomen is het hoornvlies het enige onderdeel dat we hoeven te laseren.

Wat doet de laser met je hoornvlies?

Terug naar biologie; het hoornvlies bestaat uit 5 verschillende lagen. Het epitheel is de buitenste laag en beschermt de rest van het hoornvlies. Onder het epitheel (1) ligt het membraan van Bowman (2), het stroma (3), het membraan van Descemet (4) en als laatste het Endotheel (5). Onze laser slijpt, uiteraard rekening houdend met jouw specifieke oogafwijking, het stroma bij in de juiste vorm. Omdat het epitheel de rest van het hoornvlies zo goed beschermt, kunnen we het stroma niet laseren met het epitheel ervoor. Tijdens onze TransPRK en Lasek ooglaserbehandelingen verwijderen we het dunne epitheellaagje. Het epitheel groeit binnen een week vanzelf weer terug. Bij de IntraLASIK (Femtosecond) ooglaserbehandeling verwijderen we het epitheel niet, maar maakt onze oogarts een flapje zodat de laser het stroma kan bijslijpen.

Lagen van het hoornvlies

Je kunt hiermee zeggen dat ‘ooglaseren’ eigenlijk ‘hoornvlies-laseren’ of zelfs ‘stroma-laseren’ zou moeten heten. Omdat dit niet écht lekker klinkt, houden we het op ooglaseren.

Onze optometrist legt je aan het einde van het gratis vooronderzoek uit hoe we jouw hoornvlies aan kunnen passen om scherp te kunnen zien zonder bril of lenzen.