Postbodes ogen en oren op straat

Postbodes kennen ‘hun’ wijk als geen ander en komen er bijna dagelijks. Vandaar dat PostNL zijn bezorgers meerdere taken wil geven die de buurt ten goede kunnen komen. Maar zijn alle postbezorgers geschikt als oren en ogen van een wijk?

Overvolle containers, hondenpoep op straat, kapotte verkeersborden; het zijn allemaal zaken die een postbezorger kan opvallen en waar hij de gemeente op kan wijzen door bijvoorbeeld foto’s te maken. In Schiedam is al een proef gaande, die een succes lijkt. Komend jaar zullen er dan ook meer proeven worden gehouden.

Een leuk plan van PostNL, maar de bezorgers moeten de taken wel willen en kunnen doen. Uit uitspraken op verschillende fora blijkt dat veel postbodes de extra taken niet zien zitten, omdat deze volgens hen niets meer met hun werk te maken hebben. Zij zouden het heel vervelend vinden als zij buurtgenoten moeten verklikken.

Maar het extra werk verrichten is natuurlijk ook en kwestie van kunnen. Met beslagen glazen van de regen of een bril die niet wil blijven zitten door de wind, zie je erg weinig in de buurt. Natuurlijk, je kunt ze dan als werkgever lenzen aanbieden, maar dit is erg wennen als je een bril gewend bent. Veel fijner is het voor de postbezorgers als ze hun ogen kunnen laten laseren. Want als ze zonder hulpmiddel beter kunnen zien, is dat niet alleen prettig voor hen, maar ook voor de buurt. En wellicht zien ze de extra taken dan ook ineens veel meer zitten.