De verschillende ooglasermethodes

Mensen die een bril of lenzen vervelend vinden kunnen als oplossing hun ogen laten laseren. Ooglaseren kan middels verschillende methoden gedaan worden.
Ooglasertechnieken:  Op dit moment zijn er vier lasertechnieken met alle vier hun specifieke behandelmethode. Het is verstandig dat u zich inleest in de verschillende technieken die beschikbaar zijn. De vier technieken zijn:

  1. Lasik
  2. Intralasik
  3. Lasek
  4. Lensimplantatie

Hoe verloopt een ooglaserbehandeling?

Het doel van een ooglaserbehandeling is onregelmatigheden in het hoornvlies herstellen. Hierdoor krijgt dit hoornvlies weer de kromming die het zou moeten hebben. Een ooglaserbehandeling kan pas uitgevoerd worden als de buitenste laag van het oog (de epitheellaag) is gepasseerd. De collageenlaag eronder is de laag die behandeld moet worden.
Er zijn verschillende manieren om in die collageenlaag te komen. Het hangt af van uw ogen welke methode het meest geschikt is.

Lasik

De meeste mensen worden overigens met de Lasikmethode behandeld. Daarbij wordt een dun flapje in het hoornvlies gemaakt, dat wordt naar buiten geklapt hierna kan de daadwerkelijke behandeling plaats vinden. De operatie duurt slecht een minuut, is pijnloos en volgens de instituten die zich hier mee bezig houden duurt het daarna maar een uur of vier dat de ogen prikken.
Mensen die de behandeling ondergaan kunnen vaak de volgende dag alweer goed zien. Lasik valt ook weer uiteen in verschillende methoden en het vaakst wordt dan gekozen voor Zyoptix ofwel Personalised Treatment. Met deze behandelmethode kunnen de allerkleinste imperfecties worden verholpen. Mensen kunnen vaak na de behandeling beter zien dan met een bril of lenzen en ook het nachtzicht wordt vaak beter. Met andere laserbehandeling is dat vaak niet het geval.

Lasek

Als iemands ogen niet in aanmerking komen voor de Lasik of Intralase methode omdat de ogen bijvoorbeeld te droog zijn of mensen een dun hoornvlies hebben is er ook de Lasek methode. Bij deze behandeling wordt geen sneetje gemaakt in de diepste laag van het hoornvlies. In plaats daarvan wordt de bovenste laag van het hoornvlies losgeweekt met alcohol en opzij geschoven.
Mensen die veel bewegen en bijvoorbeeld aan vechtsport doen lopen daardoor ook niet het risico dat het flapje losschiet en schade veroorzaakt. Dit is een heel veilge behandeling, maar de ogen blijven een aantal dagen vrij pijnlijk. Ook duurt het vaak meer dan een week voordat het zicht weer goed is.

Welke ogen zijn geschikt voor laseren?

Niet ieder oog leent zich voor een laserbehandeling. Daarom wijst een vooronderzoek uit of het ooglaseren mogelijk is of niet tevens wordt hier bepaald welke methode het meest geschikt is. Iemand die zijn ogen wil laten laseren moet ouder zijn dan 18 jaar. Ook mag de oogafwijking niet sterker zijn dan -10 of +6. Het hoornvlies mag verder niet te dun zijn en de ogen mogen niet heel erg droog zijn. De ogen mogen in twee jaar niet meer dan 0,5 punt achteruit zijn gegaan.

Indien uw ogen ongeschikt blijken voor een ooglaserbehandeling

Naast laseren zijn er andere mogelijkheden om de bril of lenzen vaarwel te zeggen. Die zijn er niet alleen voor mensen waarbij de ogen niet geschikt zijn voor de methode, maar ook bij hogere waarden dan -10 of +6. Een van die methoden is lensimplantatie. Bij deze methode wordt een implantatielens voor de eigen lens en achter de iris geplaatst.
Daarvoor wordt een incisie gemaakt van 2,2 millimeter. De behandeling voor een lensimplantatie wordt over het algemeen als pijnloos ervaren. Ook na de behandeling is het niet gebruikelijk dat er pijn wordt ervaren. Na de behandeling kunt u direct zien maar het zicht is, in de meeste gevallen bij, optimaal na ongeveer één tot drie weken.